Kabul: Linčovana žena nije palila Kuran

Kovčeg su na sahrani nosile žene što je odstupanje od tradicije
15 komentar(a)
sahrana, linčovana žena, Foto: Reuters
sahrana, linčovana žena, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2015. 07:32h

Žena koja je pred policijom linčovana u avganistanskoj prijestonici prošle nedjelje zbog toga što je navodno spalila primjerak islamske svete knjige je pogrešno optužena, kazao je juče vodeći avganistanski istražitelj.

Snimci sa mobilnih telefona koji kruže društvenim medijima pokazuju da policija nije učinila ništa kako bi spasila 27-godišnju Farkhundu, koju je grupa muškaraca pretkula štapovima a zatim zapalila u centru Kabula u sred bijela dana u četvrtak.

„Prošle noći sam ponovo pregledao sva dokumenta i snimke, ali nijesam mogao naći nikakve dokaze da je Farkhunda spalila sveti Kuran“, kazao je juče general Mohamed Zahir na njenoj sahrani. „Farkhunda je bila potpuno nevina“.

On je obećao da će svi krivci biti kažnjeni i dodao da je 13 osoba, uključujući i osam policajaca uhapšeno, prenio je Rojters.

Ubistvo su osudili avganistanski predsjednik i drugi zvaničnici, ali je takođe naišlo na pohvale pojedinih krugova, uključujući i uticajnog sveštenika, koji je kazao da su napadači imali pravo da brane muslimanska uvjerenja po svaku cijenu. Farkhunda je predavala islamske studije, kazao je njen brat, koji je demantovao medijske izvještaje da je bila mentalno bolesna. On je kazao da je to izmislio njihov otac, koji je želio da zaštiti porodicu nakon što im je policija kazala da zbog sopstvene bezbjednosti napuste grad.

„Moj otac je bio uplašen i slagao je kako bi smirio ljude“, kazao je Nadžibulah, brat ubijene djevojke. Stotine ljudi prisustvovale su juče njenoj sahrani uzvikujući „želimo pravdu“ a njen kovčeg su nosile žene, što je odstupanje od tradicije u Avganistanu gdje kovčeg nose muškarci.

SAD i druge zemlje su potrošile milione dolara u Avganistanu na promovisanje vladavine zakona i ženskih prava od kako su talibani zbačeni 2001. Prema strogim pravilima koje su nametali talibani, žene nijesu smjele da pohađaju školu niti im je bilo dozvoljeno da rade, a bilo im je čak zabranjeno da izlaze iz kuće bez muške pratnje. Posljednjih deset godina postignut je značajan napredak: milioni djevojčica sada pohađaju školu a žene mogu da nađu zaposlenje naročito u velikim gradovima. Međutim u ruralnim oblastima, malo toga se promijenilo i teško stečena prava su ugrožena pošto su se povukle strane trupe.

Bonus video: