"Ako protiv Saudijske Arabije bude preduzeta bilo kakva mjera, ona će odgovoriti jače"

U saopštenju se ne pominje direktno nestanak Hašogija, za kog turski zvaničnici vjeruju da je ubijen i isječen na komade kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu, po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu
52 pregleda 0 komentar(a)
Saudijska Arabija, konzulat u Istanbulu, Foto: Reuters
Saudijska Arabija, konzulat u Istanbulu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2018. 12:59h

Saudijska Arabija je danas upozorila da će odgovoriti na svaku prijetnju i eventualnu mjeru, poslije izjave predsjednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak saudijskog novinara Džamala Hašogija.

Saopštenje koje je objavila državna novinska agencija Saudijske Arabije uslijedilo je pošto je na berzi u toj zemlji danas zabilježen pad od sedam odsto, navodi Asošiejted pres.

"Saudijska Arabija odbacuje sve prijetnje i pokušaje podrivanja, bilo ekonomskim sankcijama i političkim pritiskom, ili ponavljanjem lažnih optužbi. Ako protiv Saudijske Arabije bude preduzeta bilo kakva mjera, ona će odgovoriti jače", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ne pominje direktno nestanak Hašogija, za kog turski zvaničnici vjeruju da je ubijen i isječen na komade kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu, po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu.

Saudijski zvaničnici odbacuju te tvrdnje kao "neosnovane", ali nisu iznijeli nijedan dokaz da je Hašogi napustio konzulat.

Tramp je rekao da će Rijad biti "teško kažnjen" ukoliko se ustanovi njegova odgovornost za nestanak Hašogija, kolumniste Vašington posta.

"Ispitaćemo detaljno taj slučaj i biće žestoke kazne. U ovom trenutku oni negiraju (da su odgovorni za nestanak Hašogija) i negiraju to odlučno. Da li bi mogli da budu krivi? Da", rekao je Tramp u intervjuu za Si-Bi-Es koji će danas biti emitovan.

Hašogi (59) je od prošle godine živio u SAD, gdje se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Bonus video: