OECD: Pozitivno što se zapadne države uključuju u rad nove azijske banke

OECD je ujedno predstavio najnovije prognoze za Kinu prema kojima predviđa ekonomski rast od sedam odsto u ovoj godini, što je u skladu s planiranom stopom rasta koju je nedavno objavila kineska Vlada u svojim projekcijama
56 pregleda 0 komentar(a)
OECD, Foto: Shutterstock
OECD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 09:47h

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozdravila je uključivanje grupe velikih evropskih zemalja u novu azijsku infrastrukturnu banku na čelu s Kinom.

Britanija, Njemačka, Francuska i Italija pokazale su namjeru priključenja projektu Azijske banke za infrastrukturna ulaganja (AIIB), na zaprepaštenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Japana koji vode Svjetsku banku odnosno Azijsku razvojnu banku sa sjedištem u Manili.

"Činjenica da se neke evropske zemlje sada povezuju s tim projektom još me više učvršćuje u uvjerenju da će upravljanje tom institucijom biti vrlo profesionalno i transparentno", kazao je predstavnik OECD-a, Anhel Guria.

On je rekao da postoji vrlo značajan manjak i to posebno kod srednjoročnih i dugoročnih ulaganja u infrastrukturu, prenosi Bankamagazin.

"Svi mehanizmi koji se utvrde kako bi se taj manjak pokrio svakako su dobrodošli", kazao je Guria.

Kina je izrazila zadovoljstvo iskazanim interesom Evrope za učestvovanjem u novom tijelu, a tamošnji državni mediji tvrde da SAD riskira da bude ostavljen po strani.

OECD je ujedno predstavio najnovije prognoze za Kinu prema kojima predviđa ekonomski rast od sedam odsto u ovoj godini, što je u skladu s planiranom stopom rasta koju je nedavno objavila kineska Vlada u svojim projekcijama.

Za narednu godinu OECD Kini predviđa rast od 6,9 odsto."Smatramo da je stopa rasta od sedam odsto održivija", kazao je Guria.

Na tempo rasta kineske privrede u Šangaju osvrnula se i šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) KristinLagard, poručivši Kini da bi trebalo da planira održiviji ekonomski rast, uz dalje sprovođenju reformi.

"Sporiji, sigurniji i održiviji rast dobar je za Kinu i njene građane, a i za svijet", kazala je Lagard.

Ona je upozorila ipak na rizike za ekonomiju povezane sa zaoštravanjem monetarne politike u SAD-u i sa snažnijim dolarom, kao i sa slabim rastom i niskom inflacijom u Japanu i eurozoni.

"Zbog značajnih rizika oporavak je i dalje na klimavim nogama", upozorila je Lagard.

Bonus video: