Kina, Japan i Južna Koreja obnovili godišnji samit

Ministri spoljnih poslova su se dogovorili da na adekvatan način riješe sporna pitanja, poboljšaju bilateralne veze i ojačaju trilateralnu saradnju
0 komentar(a)
Kina i Japan, Foto: Topnews.in
Kina i Japan, Foto: Topnews.in
Ažurirano: 21.03.2015. 16:33h

Ministri spoljnjih poslova Južne Koreje, Japana i Kine sastali su se u Seulu i dogovorili da obnove trilateralni godišnji samit lidera njihovih zemalja.

Oni su u zajedničkom saopštenju poslije sastanka objavili da će se potruditi da što prije obnove godišnji trilateralni samit, koji se od 2008. održavao svake godine, a prekinut je u maju 2012. godine.

"Tri ministra spoljnjih poslova su se, u duhu fer sagledavanja istorije i kretanja napred u budućnost, dogovorili da na adekvatan način riješe sporna pitanja, poboljšaju bilateralne veze i ojačaju trilateralnu saradnju", izjavio je južnokorejski šef diplomatije Jun Bjung-se na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenio je AP.

Kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji je rekao da problemi koji se odnose na istoriju nisu problemi prošlosti, već sadašnjosti.

Sastanci šefova diplomatije ta tri azijska susjeda prekinuti su zbog istorijskih i teritorijalnih sporova proisteklih iz brutalne japanske kolonizacije Korejskog poluostrva i invazije Kine u prvoj polovini 20. veka.

Antijapanska osjećanja u Južnoj Koreji i Kini poslednjih godina su postala naročito rasprostranjena zbog toga što ljudi u tim zemljama smatraju da Japan pokušava da prikrije svoju krvavu prošlost.

Iako Južna Koreja, Kina i Japan kao susjedi u sjeveroistočnoj Aziji imaju čvrste ekonomske veze, njihove odnose u cjelini kvare nerješena pitanja koja potiču još iz vremena kada je Korejsko poluostrvo bilo japanska kolonija i iz doba okupacije djelova Kine prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, navodi AFP.

Peking i Seul su se proteklih godina hladno distancirali od Tokija zbog tih pitanja, ali i aktuelnih sporova oko ostrvskih teritorija. To je remetilo saradnju tri azijske sile koje zajedno čine oko 20 odsto svetskog BDP.

Bonus video: