Bijela kuća: Nejasan stav Netanjahua o dvodržavnom rješenju

Dan uoči opštih izbora, Netanijahu je obećao da ako on četvrti put postane premijer, palestinska država neće biti stvorena. Poslije iznenađujuće glatke izborne pobjede svoje konzervativne partije Likud, rekao je da podržava dvodržavno rješenje ali da su uslovi u regionu tu mogućnost udaljili
0 komentar(a)
Netanjahu i Obama u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Netanjahu i Obama u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2015. 13:21h

Bijela kuća je ocijenila da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije dovoljno objasnio svoju poziciju o plaestinskoj državi u razgovoru sa Barakom Obamom.

Sekretar za štampu Bijele kuće Džoš Ernest rekao je u petak na brifingu za novinare, da postoje sumnje "administracije" da li Netanajahuove izjave medijima u SAD u posljednjih nekoliko dana, u kojima je naveo da podržava rješenje o dvije države, predstavljaju "istinski stav" premijera.

Na pitanje da li je Netanjahu objasnio svoju pozciju u telefonskom razgovoru sa Obamom u petak, Ernest je odgovorio: "Rekao bih da to nije bio rezultat poziva". Ernest je odgovorio cinično, dodavši da je nejasno da li se može vjerovati Netanijahuovim izjavama o palestinskoj državi.

"Različiti komentari premijera dovode u pitanje njegovu posvećenost dvodržavnom rješenju", rekao je portparol Bijele kuće, dodavši: "On je sugerisao slabost svoje posvećenosti... I ja mislim da je to blago rečeno."

Kritike na račun Netanjahuovih stavova protiv palestinske države, izrečene u posljednjim danima izborne kampanje u Izraelu, uputio je generalni sekretar UN Ban ki-mun, koji je u petak s njim razgovarao. Sudeći po saopštenju UN, Ban je apelovao na Netanjahua da obnovi posvećenost dvodržavnom rješenju - stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael.

"Dvodržavno rješenje je jedini put naprijed", rekao je Ban Netanjahuu.

U ponedjeljak, dan uoči opštih izbora, Netanijahu je obećao da ako on četvrti put postane premijer, palestinska država neće biti stvorena. Poslije iznenađujuće, glatke izborne pobjede svoje konzervativne partije Likud, Netanjahu je rekao da podržava dvodržavno rješenje ali da su uslovi u regionu tu mogućnost udaljili.

Evropske diplomate kažu da su njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland poslali poruke Netanjahuu slične Banovoj u telefonskim pozivima u četvrtak i petak.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus je u četvrtak objavio saopštenje u kome je naglasio da Francsuka očekuje da nova izraelska vlada "pokaže odgovornost i preduzme brze korake da omogući odgovarajuće funkcionisanje Palestinske uprave i da obnovi pregovore o sveobuhvatnom i konačnom mirovnom sporazumu".

On je dodao da će samo osnivanje održive i suverene palestinske države "koja će koegzsistirati uz Izrael, u miru i bezbjednosti, osigurati mir i preosperitet na Bliskom istoku".

Bonus video: