Keri: Vrijeme je za teške odluke o iranskom nuklearnom programu

Hasan Rohani izjavio je da je ostvaren napredak u pregovorima sa zapadnim silama o iranskom nuklearnom programu i da je moguće postignuti konačni sporazum
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2015. 13:12h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je u pregovorima o nuklearnom programu Irana ostvaren "stvarni napredak".

On je dodao ali da je vrijeme za "teške odluke" kako bi se došlo do sporazuma.

"Mi ne žurimo...ali prepoznajemo da suštinske odluke moraju da budu donijete sad i one ne postaju lakše kako vrijeme prolazi", rekao je Keri nakon nuklearnih pregovora sa Iranom u Lozani, prenijele su agencije.

"Ovo je stvar političke volje i teških odluka...i mi svi moramo mudro da biramo u danima koji su pred nama", istakao je Keri.

Američki državni sekretar je rekao da će se kasnije danas sastati sa svojim evropskim kolegama u Londonu kako bi razgovarali o načinima za rješavanje preostalih nerazriješenih pitanja i da će se vratiti u Lozanu naredne sedmice "kako bi utvrdio da li je ili ne sporazum moguć".

Keri je rekao da važne razlike i dalje stoje na putu postizanja sporazuma.

Američki državni sekretar je, međutim, istakao da su svjetske sile ujedinjene u nuklearnim pregovorima sa Iranom, u jeku spekulacija o razmimoilaženjima sa Francuskom.

"Naglašavam da smo ujedinjeni u svom cilju, svom stavu, svojoj riješenosti i svojoj odlučnosti da se postaramo da iranski (nuklearni) program bude u potpunosti miroljubiv", rekao je Keri.

Rohani: Ostvaren napredak

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je ostvaren napredak u pregovorima sa zapadnim silama o iranskom nuklearnom programu i da je moguće postignuti konačni sporazum.

Rohani je rekao da pomak napravljen u posljednjoj rundi razgovora može biti osnova za konačan dogovor, objavljeno je na vebsajtu predsjednika i prenijela je zvanična iranska novinsa agencija IRNA.

Neke značajne razlike i dalje postoje, upozorio je Rohani i dodao da ne postoji ništa što ne može biti riješeno.

Pregovori zapadnih zemalja sa Teheranom o nuklearnom programu Irana nalaze se u ključnoj tački pošto dvije strane pokušavaju da ispune rok do kraja marta za postizanje prelaznog sporazuma, dok je rok za konačni sporazum jun.

Naredna runda pregovora šest svjetskih sila sa Iranom o ograničavanju njegovog nuklearnog programa počeće 26. marta, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Planirano da kraj marta bude krajnji rok za "okvirni politički dogovor", dok bi konačni sporazum trebalo da se finalizuje do 30. juna.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Bonus video: