SAD: Ranić saslušana po tužbi za pomaganje teroristima

Ramićeva je uhapšena u Njemačkoj i sa još pet Bosanaca optužena prošlog mjeseca za pružanje materijalne podrške terorističkim organizacijama
0 komentar(a)
Sudija (Novina), Foto: Shutterstock
Sudija (Novina), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2015. 10:06h

Jasminka Ranić iz Rokforda, u Ilinoisu, optužena da je pomagala grupi bosanskih imigranata da šalju novac i vojnu opremu teroristima u Iraku u Siriji, pojavila se na sudu u Sent Luisu, u američkoj državi Misuriju.

Tokom prvog, petominutnog saslušanja u četvrtak, uručen joj je primjerak optužnice, dodijeljen joj je pravni zastupnik i određen pritvor do novog saslušanja u ponedjeljak.

Ramićeva (42) je uhapšena u Njemačkoj i sa još pet Bosanaca optužena prošlog mjeseca za pružanje materijalne podrške terorističkim organizacijama. Jedan od optuženih je takođe iz Ilinoisa, trojica žive u Misuriju, a jedan u Njujorku.

Advokat Ramićeve, koga joj je dodijelio sud, izjavio je agenciji AP da još nije imao priliku da pročita optužnicu i da ne može da komentariše.

Jedan od optuženih, Ramiz Hodžić, optužen je da je, koristeći Fejsbuk, Pejpal, Vestern junion i američku poštu, slao novac i opremu preko posrednika u Turskoj.

Hodžić je optužen za 10 uplata od ukupno 8.850 dolara i za organizovanje dvije pošiljke vojne opreme u vrijednosti od 2.451 dolara, a na saslušanju prošlog mjeseca se izjasnio da nije kriv.

Hodžić i njegova supruga Sedina, takođe optužena, već dvije decenije žive u SAD kao izbjeglice, prema navodima iz optužnice.

Bonus video: