PLO: Kraj bezbjednosne saradnje sa Izraelom

Ustanovljena sporazumom Izraela i PLO iz Oslo 1993. godine, tajna, ali intenzivna i obimna saradnja palestinskih i izraleskih bezbjednosnih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali pomogla je sprječavanje desetina napada na Izraelce
0 komentar(a)
Indonezija protest, Palestina, Foto: Beta/AP
Indonezija protest, Palestina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.03.2015. 18:28h

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) postavila je rok od dvije nedjelje za razradu modaliteta prekida bezbjednosne saradnje sa Izraelom.

To je izjavio jedan od članova njene komande, Saeb Erakat.

Odluka o obustavljanju te saradnje, donijeta 5. marta, potencijalno je eksplozivna mjera od koje strahuje međunarodna zajednica.

To je i znak diplomatske konfrontacije, uprkos političkoj i zakonskoj obavezi koju su preuzeli i palestinsko rukovodstvo i Izrael da sarađuju.

Izvršni odbor PLO, koji se sastao u četvrtak popodne u Ramali, "ima dvije nedjelje da utvrdi sigurnosni mehanizam okončavanja koordinacije bezbjednosti", rekao je Erekat novinarima u Jerusalimu.

Ustanovljena sporazumom Izraela i PLO iz Oslo 1993. godine, tajna, ali intenzivna i obimna saradnja palestinskih i izraleskih bezbjednosnih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali pomogla je sprječavanje desetina napada na Izraelce.

Ta saradnja je, s druge strane, Palestinskoj upravi omogućila održavanje stabilnosti na teritopriji kojom upravlja.

Bonus video: