Rubio: Kao predsjednik bih poništio Obamin dogovor s Iranom

Rubio, za kojeg se očekuje da će uskoro objaviti kandidatoru za učešće na predsjedničkim izborima 2016, rekao je da sljedeći predsjednik "ne bi trebalo da bude obavezan" Obaminim sporazumom, čak i ako evropski partneri stoje iza tog dogovora
3 komentar(a)
Marko Rubio, Foto: Reuters
Marko Rubio, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2015. 17:05h

Senator iz Floride republikanac Marko Rubio izjavio je da će, ako bi bio izabran za predsjednika SAD, opozvati sporazum s Iranom o nuklearnom programu koji bi mogao da napravi aktuelni šef države Barak Obama.

Rubio, za kojeg se očekuje da će uskoro objaviti kandidatoru za učešće na predsjedničkim izborima 2016. godine, rekao je da sljedeći predsjednik "ne bi trebalo da bude obavezan" Obaminim sporazumom, čak i ako evropski partneri stoje iza tog dogovora.

"SAD bi, mada to nije idealno, mogle jednostrano da nametnu oštrije i dodatne sankcije", rekao je Rubio i dodao da bi kao predsjednik iskoristio poziciju SAD u svijetu da ohrabri druge države da urade isto.

Rubio je među 47 senatora koji su iranskom vođstvu prošle nedjelje poslali pismo s pozivom da ne potpisuju sporazum s Obaminom adminstracijom pošto bi sljedeći predsjednik mogao da ga ponisti.

On je rekao da bi jedino prihvatio dogovor koji bi potpuno onemogućio Iran u obogaćivanju uranijuma.

Bonus video: