Pakistan: Policija suzavcem na demonstante

Demonstanti su zbog nedostatka bezbjednosti za hrišćane blokirali glavnu saobraćajnicu u gradu
73 pregleda 0 komentar(a)
Pakistan, Foto: Reuters
Pakistan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 16:23h

Policija je suzavcem i palicama razbila proteste hrišćana u pakistanskom gradu Lahoreu.

Protest je organizovan pošto je dan ranije u dva napada talibanskih bombaša samoubica na crkve u hrišćanskom kvartu u Lahoreu poginulo najmanje 16 ljudi, a više od 70 je povređeno.

Demonstranti, ljuti zbog nedostatka bezbjednosti za hrišćane u većinski muslimanskoj državi, blokirali su glavnu saobraćajnicu u gradu, javio je Rojters.

"Policija je željela da ih rastjera na miran način i nije ništa preduzimala", rekao je predstavnik policije Najab Hajder.

Prema njegovim riječima, u masu je uletio jedan automobil koji je povrijdio četiri osobe i to je razljutilo demonstrante koji su počeli da gađaju policiju i razbijaju privatnu imovinu. Policija je na to odgovorila suzavcem i palicama.

Eksplozije su odjeknule u nedjelju tokom molitve u katoličkoj i protestantskoj crkvi koje su veoma blizu jedna drugoj u Juhanabadu, gde živi više od 100.000 hrišćana.

Poslije eksplozija, oko 4.000 ogorčenih ljudi, od kojih su mnogi nosili drvene palice, izašlo je na ulice, razbijajući automobile i jednu autobusku stanicu.

Kako su prenijele agencije, policija je saopštila da je masa linčovala do smrti dvojicu osumnjičenih za napad.

Odgovornost za jučerašnje napade preuzela je talibanska frakcija Džamat ul Ahrar koja je aktivna u Pakistanu.

Islamski ekstremisti u Pakistanu i ranije su napadali hrišćane i pripadnike drugih vjerskih manjina. Mnogi hrišćani optužuju hindističku vladu da je učinila malo na njihovoj zaštiti, nakon serije napada na njih.

Bonus video: