Oni su spojili ljubav i posao: Sve više piva domaće proizvodnje

Osam prijateljica počelo je da proizvodi svoje pivo zajedno sa pivarom Empire, smještenom u Sirakuzi, na oko četiri sata vožnje od centra Njujorka. I u toj pivari zadovoljni su rezultatom, pa će Sweet Fire biti jedno od piva sa kojim će ta pivara da se predstavi na ovogodišnjoj Nedjelji piva u Nujorku
103 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2015. 15:55h

Na tržištu SAD pojavljuje se sve više novih vrsta piva koje su stvorili zaljubljenici u taj napitak.

Već sada takva piva imaju mnogo obožavalaca, tako da se, osim užitka, taj posao i isplati, piše Dojče vele.

Rano je veče u baru Kiabacca, u četvrti Hells Kitchen, mjestu za izlazak u Menhetnu u Njujorku. Britni Blast stoji za šankom i toči u kriglu stout, jako, crno pivo, slično pivu Guinnes.

Ali to nije pivo nekog poznatog proizvođača, već jedno od oko 20 lokalnih piva koje se toče u tom baru. Sve su to takozvana craft beer, piva proizvedena gotovo ručno, u malim pivarama.

Britni pokušava da nam objasni njenu ljubav prema pivu. Ona misli da joj je to vjerovatno u genima:"Moji preci su iz Njemačke, Velike Britanije i Belgije“.

Uprkos tom porijeklu iz poznatih pivarskih nacija, ona je svoju ljubav prema pivu otkrila tek prije nekoliko godina kada je dobila posao u jednoj pivari.

Tamo je mušterijama morala toliko toga da objašnjava o postupku vrenja i sastojcima piva, da je otkrila da je i sama oduševljena tom čarolijom. I prije je toga voljela je da kuva i igra se sastojcima i začinima. "Kod piva", objašnjava nam, "nema velike razlike".

Pivo sa čilijem i čokoladom

Nakon tog prvog posla u pivari, uslijedili su i drugi i svi su bili povezani s pivom: radila je i u drugim pivarama, u pivnicama i organizovala manifestacije pivarske industrije.

Brzo je otkrila da joj u tom poslu nije lako zato što je žena: pripadnice ljepšeg pola su među pivarima izuzetak. Zato se udružila s još nekoliko koleginica iz pivarske industrije Njujorka kako bi zajednički stvorile sopstveno pivo.

Tako je nastao Sweet Fire (slatka vatra), pivo nazvano tako jer u njemu ima i ljutih papričica, ali i jezgra kakaa.

"Recept je tajna, ali ukus čokolade je odmah prepoznatljiv", objašnjava nam Britni, oduševljena rezultatom: "To je jako pivo, ne previše slatko, koje ostavlja pomalo ukus ljutog u ustima."

Osam prijateljica počelo je da proizvodi svoje pivo zajedno sa pivarom Empire, smještenom u Sirakuzi, na oko četiri sata vožnje od centra Njujorka. I u toj pivari zadovoljni su rezultatom, pa će Sweet Fire biti jedno od piva sa kojim će ta pivara da se predstavi na ovogodišnjoj Nedjelji piva u Nujorku.

To je manifestacija na kojoj se okupljaju proizvođači piva iz okoline kako bi razmijenili iskustva i probali šta rade oni drugi.

"To je nešto kao porodično okupljanje", objašnjava nam Olivija Kerio iz pivare Empire. Ali to je prilika i za pivopije Njujorka da probaju nove proizvode i upoznaju ljude koji su stvorili pivo koje rado piju.

Prohibicija i povratak u različitost

Iako na toj manifestaciji ne učestvuju veliki koncerni, svake godine postaje sve veća jer i ima sve više takvih Craft Beer, piva koje su stvorili novi zaljubljenici u tajnu stvaranja tog napitka.

To se ne odnosi samo na Njujork, već na čitave Sjedinjene Američke Države. Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka u čitavoj zemlji bilo je samo oko 50 pivara, a danas ih je oko 2.700. Mnoge od njih su sasvim male, ali se ističu hrabrim mješavinama aroma u pivu. I svake godine ih je sve više.

Keli Tejlor je predsjednik udruženja pivara Njujorka i zabavlja ga činjenica da se upravo događa obrnut proces od onog s početka 20. vijeka, iz vremena prohibicije u SAD, kada je svako točenje alkohola bilo zabranjeno. Tada je nestalo na stotine pivara, a kada je prohibicija konačno ukinuta, ponovo su otvorene samo one velike.

"To je tada bilo prokletstvo, ali danas je blagoslov jer sada mnogi počinju potpuno svježi i bez ikakvih tradicionalnih shvatanja da kreiraju sopstveno pivo", kaže Tejlor.

Takve male pivare već su postale ozbiljan privredni faktor. Njihov promet se u proteklih šest godina udvostručio i trenutno iznosi oko 12 milijardi dolara.

Keli Tejlor uvjeren je da će taj promet nastaviti da raste i očekuje da će se u narednih pet godina na tržištu još oko 2.500 novih pivara, a da će se njihov promet već za dvije godine utrostručiti.

Tek tada će broj pivara biti otprilike isti kao i prije prohibicije, kaže Tejlor, ali i naglašava da je prije jednog vijeka bilo i daleko manje stanovnika.

"Odnos broja stanovnika prema jednoj pivari će zato i dalje ostati veći", kaže predsjednik Udruženja pivara.

"Pivo će spasiti svijet"

Neke od tih novih pivara već su stekle i svetsku slavu: Brooklyn Brewery izvozi već u 21 zemlju svijeta, a naročito je popularna u Evropi tako da su, zajedno s firmama Carlsberg i Carnegie&Co otvorili pogon i u Švedskoj.

Ipak, takvi slučajevi su prije izuzetak, nego pravilo, a i Gejb Beri iz pivare Brooklyn Brewery ukazuje da se i oni trude da ostanu vjerni sopstvenim korijenima:

"Još uvijek proizvodimo daleko ispod one količine na osnovu koje bi mogli da nas svrstaju u industrijske pivare, a koristimo samo lokalne sirovine."

Dakle i ta, možda najveća od tih malih pivara, po obimu proizvodnje još je veoma daleko i od najmanje industrijske pivare. Generalno gledano, takve male pivare gotovo i da nijesu ozbiljna konkurencija na američkom tržištu piva koje je "teško" oko 78 milijardi dolara.

Ipak, potražnja za poznatim markama polako opada i sve je više ljubitelja piva koji traže neko "svoje" pivo, a najbolje ako je proizvedeno negdje sasvim blizu mjesta u kojem žive.

U Njujorku se tako već sprema i aplikacija za mobilni telefon koja će ljubitelje piva dovesti do najbližeg mjesta koje nudi naročito veliki izbor lokalnih piva.

Predsjednik udruženja pivara Njujorka Keli Tejlor uvjeren je da za njegove članove dolaze dobra vremena:

"Sve što se ne proizvodi ovdje u regionu, nudi se sve manje, a lokalna proizvodnja raste." Samo u gradu Njujorku već postoje 23 pivare.

To je dobro za privredu, ali i za potrošače koji tako imaju veći izbor: "Pivo pomaže. Pivo će spasiti svijet", kaže Tejlor dok diže svoju čašu.

Galerija

Bonus video: