Bijela kuća ponovo upozorila Kongres oko zakona o Iranu

Senator Bob Korker i njegove kolege u Senatu iz obje stranke insistiraju na tome da Kongresu bude omogućeno da razmotri i glasa o sporazumu koji bi bio postignut o blokiranju Irana u razvoju nuklearnog oružja
0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2015. 10:36h

Bijela kuća ponovo je sinoć upozorila američki Senat da se ne miješa u pregovore s Iranom oko njegovog nuklearnog programa, i navela da zakon koji se priprema može da ima "izrazito negativan uticaj" na tekuće pregovore.

Šef kabineta predsjednika SAD Denis Makdonou je u pismu predsjedniku senatskog Odbora za međunarodne odnose Bobu Korkeru naveo da zakon koji on predlaže ide daleko dalje od uloge Kongresa u bilo kom sporazumu koji će se postići sa Iranom.

"Umjesto toga, taj zakon bi potencijalno spriječio da se postigne bilo koji sporazum, nagovještavajući da Kongres mora da glasa da bi 'odobrio' svaki sporazum", napisao je Makdonou. On je kritikovao odredbu kojom se oduzima ovlašćenje Obami da ukine neke sankcije Iranu u okviru budućeg sporazuma.

Pregovori između svjetskih sila i Irana nastavljaju se danas u Švajcarskoj, a rok da se postigne okvirni sporazum je kraj marta.

"Administracija upućuje Kongresu jednostavan zahtjev: dozvolite nam da završimo pregovore prije nego što Kongres djeluje oko zakona", naveo je Makdonou.

On je dodao da svakako očekuje žustru debatu u američkom Kongresu ako se postigne finalni sporazum s Iranom,ali i ponovio Obamine prijetnje da će uložiti veto na zakon oko Irana ako ga Kongres usvoji.

Senator Bob Korker i njegove kolege u Senatu iz obje stranke insistiraju na tome da Kongresu bude omogućeno da razmotri i glasa o sporazumu koji bi bio postignut o blokiranju Irana u razvoju nuklearnog oružja. Korker je taj stav iznio u pismu Obami početkom protekle nedjelje i ponovio je to u odgovoru Makdonouu.

Korker je kasno sinoć izjavio da je po pitanju Irana Kongres igrao vitalnu ulogu i da vjeruje da je vrlo važno da Kongres na odgovarajući način da svoje mišljenje prije nego što se sprovede bilo kakav konačni sporazum.

Tenzije između Obamine administracije i članova Kongresa oko Irana rastu već nedjeljama.

Pismo Makdonoua uslijedilo je poslije pisma koje su prošle nedelje uputili republikanski senatori iranskim zvaničnicima upozoravajući ih da će bilo kakav nuklearni sporazum sa SAD isteći onog trenutka kada Obami istekne predsjednički mandat.

Pismo sa 42 potpisa, uključujući i potpis vođe republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, objavljeno je na internetu i u njemu se navodi da međunarodni sporazum s Iranom, prema američkom Ustavu, treba da usvoji i Kongres.

"S obzirom na to, svaki dogovor koji ne odobri Kongres, predstavlja isključivo dogovor Obame i vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha Hamneija. Naredni (američki) predsjednik bi mogao da poništi taj dogovor, a budući Kongres da izmijeni neke odredbe dogovora", navodi se u tekstu republikanaca.

Tom pismu prethodio je govor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u američkom Kongresu 3. marta u kome je on upozorio da će predstojeći nuklearni sporazum biti svojevrsna garancija Iranu da dođe do nuklearnog oružja. Netanjahu je pozvan da govori u američkom Kongresu bez prethodnog dogovora sa Bijelom kućom, što je odstupanje od protokola.

Bjela kuća je kritikovala to pismo kao politički motivisan pokušaj da se potkopa predsjednikova sposobnost da vodi spoljnu politiku i unaprjeđuje nacionalne bezbjednosne interese SAD.

Bonus video: