Mahatma Gandi dobio spomenik u Londonu

Gandijev spomenik nalazi se između kipova bivšeg američkog predsjednika Abrahama Linkolna i južnoafričkog pedsjednika Nelsona Mandele
125 pregleda 0 komentar(a)
Gandi, Foto: Reuters
Gandi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 13:25h

Spomenik lideru pokreta za nezavisnost Indije Mahatmi Gandiju otkriven je u Londonu.

Bronzani kip Gandija, koji se zalagao za oslobođenje od britanskih kolonizatora, nalazi se na trgu Parlamenta gdje se, kako navodi Rojters, uglavnom nalaze spomenici slavnih ličnosti koje su služile Britanskom carstvu, među kojima onaj Vinstona Čerčila, protivnika nezavisnosti Indije.

Čerčil, koji je prezirao Gandija i njegove metode, izjavio je 1931. godine da je "mučno vidjeti Gandija, pravnika koji se sada predstavlja kao fakir, kako šeta polugo ispred Velike palate u Indiji".

Međutim, skoro sedam decenija pošto je Indija 1947. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije prvenstveno zahvaljujući Gandijevoj mirnoj kampanji građanske neposlušnosti, dvije zemlje imaju veoma snažne odnose i nastavljaju da unapređuju ekonomsku saradnju.

Spomenik u Londonu, visok 2,7 metara, otkrio je indijski ministar finansija Arun Džajtlej, u prisustvu britanskog premijera Dejvida Kamerona, povodom obilježavanja 100. godišnjice Gandijevog povratka u Indiju iz Južne Afrike.

"Ovo obiljležje je od važnog istorijskog trenutka kada proslavljamo snažne veze između naše dvije zemlje", rekao je Džantlej.

"Indija i Velika Britanija dijele iste vrijednosti i mi smo ravnopravni partneri. Dugotrajno prijateljstvo je samo jedna od mnogih ostavština Gandija", dodao je on.

Kameron je izjavio da je spomenik dokaz posebnog prijateljstva između najstarije demokratije na svijetu - Britanije, i one najmnogoljudnije - Indije.

"Ova statua je veličanstvena počast jednoj od najistaknutijih ličnosti u istoriji svjetske politike", rekao je britanski premijer. "Mnoga od njegovih učenja i danas su jednako vrijedna kao i u njegovo vrijeme."

Na ceremoniji su se obratili i indijska filmska zvijezda Amitab Bačan i Gandijev unuk Šri Gopalkrišna Gandi.

Autor spomenika je britanski skulptor Filip Džekson, a kip je inspirisan fotografijom Gandija koji stoji ispred kabineta britanskog premijera 1931. godine.

Odbor koji je prikupljao novac za izradu statue odlučio je da Gandijev kip bude niži od ostalih na trgu pošto je Gandi smatrao sebe čovjekom iz naroda.

Gandijev spomenik nalazi se između kipova bivšeg američkog predsjednika Abrahama Linkolna i južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele.

Bonus video: