Istočno od Kaira grade novu prijestonicu

Za izgradnju je zadužena privatna kompanija Kapital siti partners, na čijem je čelu poslovni čovjek iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed Alabar, koji je član odbora kompanije zadužene da gradi Beograd na vodi
0 komentar(a)
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2015. 12:51h

Egipatska vlada saopštila je da planira da istočno od Kaira izgradi novu prijestonicu. Projekat bi trebalo da košta oko 45 milijardi dolara, a očekuje se da bude završen za najkasnije sedam godina.

Za izgradnju je zadužena privatna kompanija Kapital siti partners, na čijem je čelu poslovni čovjek iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed Alabar. On je član odbora kompanije Igls hils, koja treba da gradi Beograd na vodi.

Ministar za stambena pitanja Mustafa Madbuli izjavio je da je cilj vlade da u narednih 40 godina smanji zagušenja saobraćaja i prenaseljenost u Kairu, prenio je BBC.

Madbuli je, na juče otvorenoj medđunarodnoj investicionoj konferenciji u Šarm el-Šeiku, naveo da glavni grad Egipta ima oko 18 miliona stanovnika i da se predviđa da će za četiri decenije ta brojka biti udvostručena. Prema Madbulijevim riječima u novu prijestonicu biće smješteni parlament, vlada, ministarstva i strane ambasade.

Tvorci projekta planiraju da u novom, "pametnom" gradu, koji bi trebalo da bude veličine Singapura, bude skoro 2.000 osnovnih i srednjih škola i više od 600 zdravstvenih ustanova, kao i aerodrom veći od londonskog "Hitroua".

"Govorimo o svjetskoj prijestonici", kazao je Madbuli.

Ipak, još nije poznato kako će se zvati grad, ali BBC navodi da će nazivom podsećati na "Šangri La".

Projekat će, prema njihovim riječima, značiti otvaranje preko milion radnih mjesta. Buduća prijestonica zauzimaće više od 700 kvadratnih kilometara i u njoj bi trebalo da živi oko pet miliona ljudi.

Autori projekta kažu da je predloženo da grad bude smješten duž koridora između Kaira i Crvenog mora, što bi mu omogućilo i dobru povezanost s brodskim saobraćajem. Alabar je rekao britanskoj televiziji da će novi grad biti "prirodni produžetak Kaira".

"To je fantastična prilika, podizati nešto od temelja i dizajnirati projekat imajući u vidu potrebe egipatskog naroda i vlade Egipta", dodao je on.

Prema Alabarovim riječima, graditelji će koristiti najnaprednije tehnike, a novi grad biće "ponos" Egipćana.

Izgradnja bi trebalo da bude okončana za pet do sedam godina.

Izmještanje prijestonice nije nikakva novina u svijetu - to su učinile mnoge zemlje, među kojima Brazil i Nigerija.

Na konferenciji u Šarm el-Šeiku namjenjenoj oživljavanju egipatske privrede najavljeno je desetak velikih infrastrukturnih projekata i obećano 12 milijardi dolara pomoći i investicija iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: