Izrael bi da se ogradi i od Jordana: "Štite novi aerodrom"

Prema pisanju izraelskog lista Harec (Haaretz), bezbjednosni zvaničnici predložili su izgradnju ograde, prvobitno dužine od oko 30 kilometara, na južnom dijelu izrelsko-jordanske granice da bi se spriječio upad islamskih ekstremista i zaštitio novi aerodrom u izgradnji
0 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2015. 19:28h

Izrael planira izgradnju ograde duž svoje granice sa Jordanom, jedine zemlje sa kojom nema takvu ogradu, da bi zaštitio svoj novi aerodrom, rekla je danas portparolka vojske.

Ona je rekla da su bezbjednosni zvaničnici predložili izgradnju ograde da bi se zaštitio novi aerodrom Timna, koji se nalazi oko dvadeset kilometara sjeverno od pomorskog grada Eilata, i oko 200 metara od granice između Izraela i Jordana.

Izgradnja aerodroma treba da se završi 2016. godine.

Ona nije imala više detalja. Projekat je u nadležnosti izraelskog ministarstva odbrane.

Prema pisanju izraelskog lista Harec (Haaretz), bezbjednosni zvaničnici predložili su izgradnju ograde, prvobitno dužine od oko 30 kilometara, na južnom dijelu izrelsko-jordanske granice da bi se spriječio upad islamskih ekstremista i zaštitio novi aerodrom u izgradnji.

Izgradnju ograde treba da odobri nova izraelska vlada koja će biti formirana poslije parlamentarnih izbora u utorak.

Izrael je nedavno izgradio ogradu dugu više od 200 kilometara duž svoje južne granice s Egiptom da spriječi dolazak ilegalnih afričkih emigranata na njegovu teritoriju.

Ograda takođe štiti sjevernu granicu Izraela sa Libanom i Sirijom, a zid dijeli Izrel od okupiranje Zapadne obale. Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994. godine.

Bonus video: