Merkel predlaže: Japan da napravi zaokret od nukelarne energije

Uprkos manjku službenih evidencija, istoričari tvrde da je čak 200.000 žena, mnoge iz Koreje, Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana "služilo" japanskim vojnicima u vojnim bordelima tokom Drugog svjetskog rata
0 komentar(a)
Angela Merkel, Šinzo ABe, Foto: Beta-AP
Angela Merkel, Šinzo ABe, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2015. 11:05h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je predložila Japanu zaokret od nukelarne energije i rekla da je katastrofa u Fukušimi prije četiri godine bila jedan od razloga zašto je u Njemačkoj donijeta odluka da posljednja nuklearna centrala prestane sa radom 2020. godine.

"Za mene je Fukušina bila jedan odlučjući događaj, jer se "Fukušma" dogodila u zemlji, koja ima visoki tehnološki kvalitet", rekla je Merkelova u razgovoru sa studentima i profesorima fondacije liberalnog dnevnika "Asahi Shimbun", prenose njemački mediji.

Ona je, pri tom, tokom posjete Japanu, treće po redu od kako je 2005, izabrana za kancelarku, ohrabrila tu zemlju da se otvoreno suoči sa svojom prošlošću, vezanom za Drugi svjetski rat.

"U Njemačkoj postoji velika spremnost da se određene stvari nazovu svojim imenom", rekla je ona i dodala da u svakom slučaju ponovno približavanje u Evropi ne bi bilo moguće bez "velikog gesta" i spremnosti za pomirenje zemalja, koje je Njemačka napala.

Ona je, pri tom, posebno naglasila Francusku, odnosno, poslijeratno njemačko-francusko prijateljstvo.

"Njemačka je imala veliku sreću, da smo ponovo primljeni u zajednicu naroda", rekla je Merkelova i naglasila da ona, polaže puno značaja na to što kao njemački kancelar Japanu ne želi da daje nikakve predloge.

Savjeti spolja vode često ka tome da narodu još teže pada da prihvati nešto, rekla je ona.

"To mora doći iz društva", naglasila je.

Ona je podsjetila na preminulog bivšeg njemačkog predsednika Riharda fon Vajczekera koji je u jednom svom istorijskom govoru kraj Drugog svjetskog rata označio danom oslobođenja Njemačke od varvastva nacionalsocijalizma.

Povodom 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, ona je rekla da nikada neće pasti iz zaborava da je njenoj zemlji ponuđena ruka i povjerenje, premda je ona izazvala patnje u svijetu.

"Samo tako može put nazad u svjetsku zajednicu da uspije....ali, na drugoj strani, bila je, takođe, spremnost u Nemačkoj da se stvari nazovu svojim imenom". rekla je Merkelova.

Ona je, tako interpretiraju njemački mediji, izbjegla da zauzme jasan stav u sukobu Kine i Južne Koreje sa Japanom, kome te dvije zemlje prebacuju da nije preuzeo odgovornost za sopstvenu krivicu.

Japan da riješi pitanja seksualnog ropstva

Merkel je pozvala je Japan i da riješi pitanja vezana za sistem ratnog seksualnog ropstva.

To je njen drugi upad u osjetljiva istorijska pitanja na istoku Azije.

Uprkos manjku službenih evidencija, istoričari tvrde da je čak 200.000 žena, mnoge iz Koreje, Kine, Indonezije, Filipina i Tajvana "služilo" japanskim vojnicima u vojnim bordelima tokom Drugog svjetskog rata, prenijela je agencija AFP.

Većina se slaže da te žene nisu bile voljne da budu učesnice rata, a da su Japanska carska vojska i ratna vlada bili uključeni u porobljavanje - prećutno ili eksplicitno.

"Japan i Južna Koreja dijele vrijednosti. Bolje je da se riješi problem pravilno", rekla je Merkelova poslije sasreta sa Katsuja Okadom predsjednicom opozicione Demokratske partije Japana i predložila da Tokio nastavi sa pomirenjem sa Seulom oko onoga što Japan "eufemistički naziva utješiti žene". Komentari njemačke kancelarke uslijedili su povodom priprema Japana da obilježi 70 godina od poraza u Drugom svjetskom ratu. I dok japanski premijer Šinzo Abe zastupa stav da ratne zločine Tokija treba staviti pod lupu, Kina i Južna Koreja stalno pozivaju na više pokajanja za počinjene zlodjela.

Bonus video: