Netanijahu: Izrael neće davati više teritorija

"Danas je Netanjahu objelodanio pravo lice. Od 1993, on je teško radio na uništenju opcije mira i opcije dvodržavnog rješenja", rekao je Erekat
2 komentar(a)
Benjam Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjam Netanjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.03.2015. 08:00h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je juče da Izrael neće više davati teritorije zbog trenutne klime na Bliskom istoku, što, kako se čini, isključuje mogućnost osnivanja palestinske države.

Netanjahuovom izjavom, datom u trenutku kada nastoji da udovolji tvrdolinijašima pred opšte izbore 17.marta, odbacuje se ključni cilj međunarodne zajednice i ne nagovještavaju mirovni napori u slučaju da bude ponovo izabran.

"Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će svaka evakuisana teritorija pasti u ruke islamskog ekstremizma i terorističkih organizacija koje podržava Iran. Zato neće biti koncesija ni povlačenja. To je jednostavno irelevantno", navedeno je u saopštenju koje je objavila njegova konzervativna partija Likud.

Partijski portparol Eli Benet izjavio je da Netanjahuov govor iz 2009. godine, koji je značio prekretnicu, jer je u njemu podržao ideju o palestinskoj državi uz Izrael "nije relevantan u trenutnoj realnosti".

Međunarodna zajeednica već dugo vrši pritisak da se osnuje palestinska država na teritorijama koje je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci žele da ta država obuhvati Pojas Gaze i Zapadnu obalu i da glavni grad bude istočni Jerusalim. Godine 1993. Izrael i Palestinci su potpisali privremeni sporazum koji je trebalo da dovede do okončanja decenijskog izraelsko - palestinskog sukoba.

Međutim, mnogobrojne runde mirovnih pregovora su od tada održane uvijek sa zastojima, a najnoviji pregovori doživjeli su krah prije nepunu godinu dana.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat izjavio je da Netanjahu koristi situaciju u regionu kao izvinjenje.

"Danas je Netanjahu objelodanio pravo lice. Od 1993, on je teško radio na uništenju opcije mira i opcije dvodržavnog rješenja", rekao je Erekat, kako je prenio Asošijejtid pres.

SAD nisu za sada reagovale na ovo saopštenje Netanjahuove partije, a njegov portparol je odbio da bilo šta komentariše.

Bonus video: