Silovanje u braku: U ovih šest zemalja se ne smatra zločinom

"Teško je ograničiti silovanje u braku ako se ono ne kažnjava, odnosno ako se ono uopšte ne smatra zločinom. Činjenica je kako je ono u Indiji legalno, rekla je za CNN tužiteljka Vrhovnog suda, Karuna Nundi
97 pregleda 5 komentar(a)
Žena, Foto: Shutterstock
Žena, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2015. 17:42h

"Muškarac nije kriv za silovanje svoje žene ako ona nije mlađa od 13. godina" ili "šta god čini muškarac sa ženom je legalno" - neki su od postojećih zakona u svijetu.

U nevjerovatnoh 94 posto slučajeva silovanja u Indiji počinitelji su neko koga žrtva vrlo dobro poznaje, a broj žena koje je silovao njihov suprug je čak 40 puta veći od žena koje su silovali neznanci, piše 24 sata.hr.

U februaru ove godine pažnju svjetske javnosti na taj ogromni problem u indijskom društvu privukla je mlada žena koju je suprug brutalno silovao. Ona je tražila da sud prizna zločin "silovanja u braku", ali je optužba odbačena s obrazloženjem da bi takav presedan stvorio previše pometnje u pravosudnom sistemu.

"Teško je ograničiti silovanje u braku ako se ono ne kažnjava, odnosno ako se ono uopšte ne smatra zločinom. Činjenica je kako je ono u Indiji legalno, rekla je za CNN tužiteljka Vrhovnog suda, Karuna Nundi.

Zakonitost bračnog silovanja - gdje je u svijetu legalno

"Najveći problem kod osude silovanja u braku kao zločina u sljedećim zemljama je nedostatak seksualne edukacije te to što se ne razdvaja seks iz užitka i seks s ciljem stvaranja potomstva. Tako se obavezom žene smatra da uvijek želi seks sa svojim suprugom" ističe indijski psiholog koji pomaže žrtvama silovanja, Dipak Kašjap.

1. Indija

Indijski krivični zakon iz 1860., prema amandmanskom aktu br. 13 od 2013., članak 375.: "Seksualni snošaj ili seksualni akti muškarca s vlastitom ženom, sve dok žena nije mlađa od 15 godina, nije silovanje."

Prema Zakonu o porodičnom nasilju br. 43 donesenom 2005. godine, žene u Indiji imaju pravo tražiti civilne kazne za slučajeve porodičnog nasilja koje uključuje silovanje, ali ne i kazneni postupak

2. Singapur

Krivični zakon poglavlje XVI: "Muškarac nije kriv za silovanje svoje žene ako ona nije mlađa od 13 godina."

Jedini izuzetak od zakona predstavlja ako supružnici žive odvojeno zbog rastave ili razvoda ili gdje postoji sudska presuda o zabrani približavanja

3. Palestinska autonomna područja

Prema krivičnom zakonu br. 16, član 308 iz 1961. "Zakonske radnje biće zaustavljene protiv optuženog za počinjenje djela poput silovanja i otmice ako su žrtva i optuženi u zakonski valjanom braku".

Ako sud ipak donese presudu u takvom slučaju, ona će naknadno biti ukinuta.

4. Malta

Kriminalni zakon, član 200: "U slučaju otmice i silovanja, ako napadač otme osobu te je nakon toga oženi, neće biti kažnjeno gonjen, osim ako je to bez pristanka obje strane".

5. Liban

Krivični zakon član 522: "Niko optužen za nasilna djela koja uključuju silovanje ne može biti krivično gonjen ako se oženi žrtvom. Ako brak završi razvodom unutar tri godine te u slučaju prekršajnih djela, ili pak u slučaju kaznenih djela i razvoda braka nakon pet godina, kazneni postupak se može nastaviti".

6. Bahami

Seksualni prekršaji i Zakon o porodičnom nasilju član 3: "Silovanje je čin seksualnog snošaja bez pristanka, ili ako je pristanak iznuđen. Zakon se primjenjuje samo u slučaju ako žrtva i optuženi nijesu u braku".

Bonus video: