Francuz o "ljepotama" Islamske države: Ima doktora, inženjera, čisto je

Faransi, sa bradom, maskirnom uniformom i zatamnjenim naočarima, prikazan je kako govori na 15-minutnom video snimku o svom preobraćenju u islam i odlasku u džihad
60 pregleda 3 komentar(a)
Abu Suhajb al-Faransi, Foto: Twitter.com/siteintelgroup
Abu Suhajb al-Faransi, Foto: Twitter.com/siteintelgroup
Ažurirano: 08.03.2015. 16:00h

Jedan borac Islamske države porijeklom iz Francuske predstavio je "ružičastu sliku" života u takozvanom kalifatu ove ekstremističke grupe.

On je na video snimku objavljenom u subotu, pokazao najnoviji primer kampanje džihadista da privuku strane regrute.

Priča bivšeg vojnog trenera i biznismena, šezdesetih godina, po imenu Abu Suhajb al-Faransi, prema riječima ekstremista, prva je epizoda nove serije propagandnih video snimaka, navela je američka grupa SITE koja prati aktivnost džihadista na Internetu.

Faransi, sa bradom, maskirnom uniformom i zatamnjenim naočarima, prikazan je kako govori na 15-minutnom video snimku o svom preobraćenju u islam i odlasku u džihad.

Neki regruti sa Zapada izražavali su svoje razočaranje sa ID, ali ovaj video snimak nastoji da pruži drugačiju priču, navodi AFP.

"Kada sam ušao u zemlju kalifata, vidio sam da tu postoje različite stvari, institucije, čistoća, inženjeri, doktori, razumni ljudi, ljudi koji su napustili Evropu, koji su napustili druge zemlje šiirom svijeta da svjesno dođu da vode džihad potpuno iskreno", rekao je Francuz na snimku.

Video snimci poput Faransijevog, distribuirani putem društvenih mreža, pomogli su ID sa privuče na stotine pristalica iz zapadnih država na teritoriju koju kontroliše u Iraku i Siriji.

Prema procjenama američke vlade, ID ima oko 20.000 boraca, od kojih se vjeruje da su 3.400 strani državljani.

Bonus video: