Privredni rast Filipina u sjenci tajfuna

Veće cijene hrane, posebno pirinča i efekti tajfuna, koji je uništio centralni dio Filipina 2013. godine, smanjili su prohode po glavi stanovnika, kaže Baliskan
0 komentar(a)
Filipini tajfun Hagupit, Foto: Reuters
Filipini tajfun Hagupit, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 13:15h

Siromaštvo na Filpinima se pogoršalo u 2014. godini, uprkos tome što je privredni rast iznosio 6,1 odsto i što je bio drugi po brzini u Aziji, poslije Kine.

Analiza pokazuje da je siromaštvo naročito poraslo u prvoj polovini 2014. godine, zbog vladinog ograničenja uvoza pirinča i posljedica razornog tajfuna, u kojem je mnogo ljudi izgubilo život, prenosi AP.

Prema riječima državnog sekretara za socio-ekonomsko palniranje Arsenia Baliskana, stopa siromaštva među Filipincima je porasla za 1,2 na 25,8 odsto u prvoj polovini 2014. godine u odnosu na isti period 2013. godine.

Veće cijene hrane, posebno pirinča i efekti tajfuna, koji je uništio centralni dio Filipina 2013. godine, smanjili su prohode po glavi stanovnika, kaže on.

Baliskan smatra da je porast siromštva mogao da bude izbjegnut, boljim upravljanjem u snabdjevanju hranom, na nacionalnom nivou, posebno prinčom, na koji odlazi 20 odsto budžeta porodica sa niskim prihodima.

On je pozvao na preispitivanje vladine politike samodovoljnosti u oblasti pirinča, koja je dovela do smanjenog uvoza, kako bi se podstakla domaća proizvodnja. U to vrijeme je cijena pirinča na svjetskom tržištu padala, dok je na domaćem postala neverovatno visoka, objasnio je on.

Cijene filipinskog pirinča porasle su u prvoj polovii 2014. godine za 11,9 odsto, zbog istanjenih zaliha, koje su posljedica mršave žetve i smanjenog uvoza.

Baliskan je dodao da podaci pokazuju da je vladin program za preraspodjelu dohotka i privlačenje investicija bio koristan za siromašne, ali da je visoka inflacija umanjila prihode.

Bonus video: