Zarif: Akcije divljih terorista ruše ugled islama

Zarif je naglasio potrebu nastavka dijaloga i saradnje sa zemljama u regionu u borbi protiv ekstremizma i terorizma
50 pregleda 0 komentar(a)
Džavad Zarif,  Naser Džudeh, Foto: Reuters
Džavad Zarif, Naser Džudeh, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 19:52h

Iran je spreman na regionalnu saradnju protiv ekstremizma, izjavio je danas u Teheranu šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif poslije sastanka s jordanskim kolegom Naserom Džudehom.

Zarif je naglasio potrebu nastavka dijaloga i saradnje sa zemljama u regionu u borbi protiv ekstremizma i terorizma, saopštile su iranske vlasti poslije sastanka Zarifa sa Džudehom u Teheranu.

Posjeta jordanskog ministra dolazi u tretnuku velike napetosti u regionu, u kojem Iran podržava borbu protiv ekstremista iz Islamske države u Iraku i Siriji, zemljama koje se graniče s Jordanom.

Jordan učestvuje u međunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja bombarduje položaje džihadista u Iraku i Siriji.

"Akcije divljih terorista, poput ubistva jordanskog pilota, koji je živ spaljen, potpuno su neprihvatljive i ruše ugled islama i stvaraju razlike među nama", rekao je Zarif.

Džudeh je pozvao na dijalog između Arapske lige i Irana.

"Nestabilnost, nasilje i ekstremizam ukorijenili su se posljednjih nekoliko godina u regionu. Neophodno je jedinstvo islamskih država i dijalog s iranskom braćom o regionalnim pitanjima", rekao je jordanski ministar i dodao da bi Arapaska liga trebalo da pokrene arapsko-iranski dijalog.

Šiitski Iran aktivno podržava iračke i sirijske sazveznike protiv sunitske Islamske države, ali Iran ne želi da uđe u međunarodnu koaliciju u kojoj su neke sunitske zemlje, koje vlasti u Teheranu smatraju prijetnjom.

Bonus video: