OSUDE NA RAČUN ID-A

Unesko: Uništavanje drevnog grada u Iraku ratni zločin

Unesko je danas ocijenio da je uništavanje ostataka tog drevnog grada "ratni zločin" i pozvao "čitavu međunarodnu zajednicu da ujedini napore kako bi zaustavila tu katastrofu"
3 komentar(a)
Islamska država, Foto: Screenshot (YouTube)
Islamska država, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.03.2015. 18:44h

Međunarodna zajednica danas čeka izvještaje o šteti koju su pripadnici Islamske države počinili u iračkom gradu neprocjenjive arheološke vrednosti, Nimrudu, a u koji su juče ušli buldožerima.

Unesko je danas ocijenio da je uništavanje ostataka tog drevnog grada "ratni zločin" i pozvao "čitavu međunarodnu zajednicu da ujedini napore kako bi zaustavila tu katastrofu".

Zvaničnici iračkog Ministrastva turizma danas nisu imalo podatke o šteti počinjenoj u tom gradu, koji se nalazi u blizini Mosula.

"Kulturno čišćenje koje divlja Irakom nije poštedjelo nikoga, ono za metu ima ljudske živote, manjine i sistematsku destrukcija milenijumske baštine čovječanstva", naveo je Unesko.

Već nekoliko nedjelja džihadisti koji kontrolišu velike djelove teritorije Iraka i susjedne Sirije, gdje su proglasili "kalifat", sistematski uništavaju kulturnu baštinu.

Islamska država to uništavanje pravda tvrdeći da spomenici podržavaju idolatriju.

Džihadisti su prošle nedjelje uništili kolekciju muzeja u Mosulu i zapalili njegovu biblioteku.

Preporučujemo za Vas