METODE KOJE NISU VOJNE PRIRODE

Gruško: NATO je taj koji ima istoriju "hibridnih operacija"

"Svaka država ili organizacija može da uči iz iskustva Alijanse", rekao je Gruško povodom čestih optužbi da Rusija vodi neku vrstu "hibridnog rata"
7 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2015. 11:09h

Sjevernoatalanski savez ima dugu istoriju "hibridnih operacija", izjavio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško, navodeći kao primjer bivšu Jugoslaviju.

"Svaka država ili organizacija može da uči iz iskustva Alijanse", rekao je Gruško povodom čestih optužbi da Rusija vodi neku vrstu "hibridnog rata" u Ukrajini koristeći metode koje nisu vojne prirode.

"Bili smo svjedoci vrlo dobro poznatih znakova vojnih ucjena, tajnih intervencija, snabdijevanja oružjem i odbrambenim sistemima, diplomatskog licemjerja, manipulacije masovnim medijima i eksplicitnog širenja dezinformacija u bivšoj Jugoslaviji i Libiji 2011", izjavio je Gruško.

NATO zvaničnici obično koriste upravo ova sredstva hibridnog rata kada optužuju Rusiju da kreira novu vrstu vojne operacije i sprovodi je u Ukrajini, navodi ruska agencija Tass.

Zamjenik generalnog sekretara NATO i bivši američki amabasador u Rusiji Aleksandar Veršbou izjavio je u četvrtak na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU u Letoniji da je Rusija za vrijeme Vladimira Putina razvila "novi oblik hibridnog ratovanja".

Veršbou je rekao da je cilj ruskog predsjednika da pretvori Ukrajinu u propalu državu i suzbije i diskredituje alternativne glasove u Rusiji, kako bi spriječio ruski "Majdan".

Preporučujemo za Vas