Obama: Od Netenjahua ništa novo

Obama je rekao da nije gledao govor Netanjahua, ali da je pročitao transkript i dodao da izraelski premijer nije ponudio "nijednu održivu alternativu" pregovorima o sporazumu s Iranom, prenio je Vol strit žurnal
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 20:48h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio da u govoru izraelskog premijera Benjamina Netanjahu u Kongresu SAD nije bilo ničeg novog.

Obama je rekao da nije gledao govor Netanjahua, ali da je pročitao transkript i dodao da izraelski premijer nije ponudio "nijednu održivu alternativu" pregovorima o sporazumu s Iranom, prenio je Vol strit žurnal.

"Koliko mogu reći, tamo nije bilo ničeg novog", rekao je Obama. Članovi američke Demokratske partije i Obamine administracije izrazili su nezadovoljstvo govorom Netanjahua koji je govorio u Kongresu na poziv republikanskog vođstva. Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelozi kritikovala je Netanjahuov govor kao pun "snishodljivosti" i "uvredu za inteligenciju SAD". Netanjahu je danas govorio u Kongresu SAD i pored negodovanja administracije i Bijele kuće koja se protivi posjetama stranih lidera kojima predstoje bliski izbori kao u slučaju izraelskog premijera.

Govor je bio i sporan pošto je Netanjahu, što je potvrdio u govoru, oštar protivnik pregovora s Iranom koje vodi američka administracija. Tome se takođe protive republikanci pa je poziv Netanjahua protumačen i kao stranačka borba. Zvaničnici administracije kritikovali su Netanjahuov govor navodeći da je obmanjujući i pun protivrjtečnosti.

"Prost zahtjev da Iran potpuno kapitulira nije plan, niti bi nas i jedna država podržala u tom stavu", rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Portal Politiko piše da je Pelozi bila vidno uzrujana tokom Netanjahuovog obraćanja u kojem je tražio agresivniji stav prema nuklearnom programu Irana.

"Kao neko ko cijeni odnos SAD-Izrael i voli Izrael, bila sam na ivici suza tokom govora premijera - ožalošćena uvredama inteligencije SAD kao dijela država P5+1 (koje pregovaraju s Iranom) i ožalošćena snishodljivošću prema našem poznavanju prijetnje koju predstavlja Iran", rekla je Pelozi. Istaknuti republikanci su s druge strane pozdravili Netanjahuov govor, prenio je Vol strit Džurnal. "Sada znate zašto predsjednik Obama i kompanije nisu željeli da Bibi (Benjamin Netanjahu) govoru u Kongresu", naveo je na Tviteru istaknuti republikanac Džon Mekejn. Vođa republikanske većine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti u kritici Obame pozvao se na Netanjahuov govor. "Previše ustupaka u pregovorima i neuspjeh u suočavanju s agresijom Irana i podršci terorizma u regionu neće ubijediti vladare Irana da se promijene", rekao je on.

Bonus video: