ZAOBILAZI OBAMU

Izrael traži više od 300 miliona dolara od američkog Kongresa

Sredstvima bi se, kako se iznosi, finansirali izraelski programi "Davidova praćka" (David's Sling) i "Strijela 3 (Arrow-3) za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa kao i anti-balistički raketni sistem
1 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Reuters
Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2015. 17:32h

Izrael je zatražio od američkog Kongresa dodatnih 317 miliona dolara na predloženi budžet američkog predsjednika Baraka Obame za narednu fiskalnu godinu.

Kako se navodi, taj novac bio bi iskorišćen za finansiranje izraelskog programa protivraketne odbrane, zaobišavši u tom procesu Bijelu kuću, javila je agencija Blumberg.

Ta finansijska sredstva bi bila dodata na raniji predlog Pentagona o 158 miliona dolara za bezbjednosne potrebe Izraela za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra ove godine.

Sredstvima bi se, kako se iznosi, finansirali izraelski programi "Davidova praćka" (David's Sling) i "Strijela 3 (Arrow-3) za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa kao i anti-balistički raketni sistem, javila je američka agencija.

Blumberg navodi da je direktor izraelske organizacije za protivraketnu odbranu Jair Ramati posjetio kongresmene Odbora Kongresa za odbranu i njihove saradnike 2. i 3. februara da bi im ukazao na potrebu za dodatnim novcem i zahvalio im se za raniju američku pomoć Izraelu, a da je u toj "akciji" potpuno zaobišao Bijelu kuću i Pentagon.

Do sastanka je došlo u trenutku kada su odnosi između Obamine administracije i Izraelske vlade pali na najnižu tačku uoči govora izraelskog premijera Benjamin Netanjahu u američkom Kongresu u utorak, 3. marta koji će, vjerovatno, naglasiti da je Bijela kuća napravila "loš dogovor" o iranskom nuklearnom programu.

Prošle nedjelje su Bijela kuća i Stejt department naveli da je Izrael pružio javnosti informacije uz optužbe Tel Aviva za "selektivno curenje detalja osjetljivih razgovora" uz izražavanje sumnju da su informacije direktno izašle iz Netanjahuove kancelarije, uključujući navodnu američku ponudu Iranu da zadrži 6.500 centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Portparol Bijele kuće je prošle nedjelje jasno izrazio nezadovoljstvo iznenađujućim informacijama u javnosti, koje su puštene van konteksta

Preporučujemo za Vas