UNESKO traži sastanak SB UN jer islamisti uništavaju iračku baštinu

Grupa IS danas je objavila video snimak na kome se vidi kako džihadisti razbijaju drevne statue čekićima
14 komentar(a)
islamisti, statue, Foto: Reuters
islamisti, statue, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2015. 08:24h

Generalna direktorka UNESKA zatražila je hitan sastanak Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pošto su džihadisti Islamske države (IS) uništili veliki dio drevne kulturne baštine na sjeveru Iraka. "Ovaj napad je daleko više od kulturne tragedije - to je takođe bezbjednosni problem pošto pospješuje sektaštvo, nasilni ekstremizam i sukobe u Iraku. Zato sam odmah zatražila od predsjednika Savjeta bezbjednosti da sazove hitan sastanak o zaštiti iračke kulturne baštine kao integralnog elementa bezbjednosti zemlje", navela je generalna direktorka UNESKO Irina Bokova u saopštenju. Grupa IS danas je objavila video snimak na kome se vidi kako džihadisti razbijaju drevne statue čekićima u glavnom muzeju u Mosulu na sjeveru Iraka.

Na istom snimku se vidi kako koriste macolu da unište krilatog bika - asirsko božanstvo iz sedmog vijeka prije nove na ogromnom arheološkom lokalitetu u Mosulu. Arheolozi i stručnjaci za drevnu iračku baštinu opisali su uništenje kao katastrofu i uporedili ga sa talibanskim uništavanjem statua Bude u Bamijanu u Avganistanu 2001. godine.

Bokova je istakla da neke od uništenih statua iz drevnog iračkog grada Hatra, oko 100 kilometara jugozapadno od Mosula, nalaze na listi svjetske baštine UNESKO-a, i navela da taj čin predstavlja kršenje Rezolucije 2199 Saveta bezbjednosti UN. Rezolucija je usvojena ranije ovog mjeseca u pokušaju da se obuzda trgovina opljačkanim antikvitetima iz Iraka i Sirije koji se smatraju za jednim od ključnih izvora finansiranja IS.

Bonus video: