BIĆE OSNOVANA NOVA

Raspuštena argentinska obavještajna služba: "Nije služila interesima zemlje"

Obavještajna služba uživala je široku autonomiju i ovlašćenja. Za vrijeme rata u doba vojne diktature služba je djelovala protiv marksističkih pobunjenika, sindikalaca i ljevičarskih grupa
1 komentar(a)
Kristina Kirhner, Foto: Reuters
Kristina Kirhner, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2015. 13:57h

Donji dom argentinskog Kongresa usvojio je odluku o rasformiranju obavještajne službe i uspostavljanju nove koja će biti pod kontrolom Kongresa.

Taj predlog Kongresu je uputila predsjednica Argentine Kristina Fernandes de Kirhner, nakon smrti specijalnog istražitelja Alberta Nismana.

Ona je, kako prenose agencije, zatražila da se osnuje nova obavještajna služba, koja bi bila transparentna.

"Moramo tajnu službu učiniti transparentnijom jer nije služila interesima zemlje“, istakla je Kirhner prije mjesec dana, najavljujući svoj predlog.

Prema njenim riječima, od povratka zemlje demokratiji se obavještajna služba nije mijenjala.

Inače, specijalni istražitelj Nisman radio je na istrazi napada na jevrejski centar u Buenos Airesu 1994. godine, u kojem je ubijeno 85 osoba.

On je optuživao predsjednicu Argentine da je pokušala da zaustavi istragu protiv osumnjičenih Iranaca. Tužilac je pronađen mrtav prije nego što je svoje optužbe trebalo da iznese u parlamentu.

Predsjednica Argentine je odbacila ove optužbe, a prema vladi ovaj skandal ima veze sa borbom za vlast unutar obavještajnih službi.

Obavještajna služba uživala je široku autonomiju i ovlašćenja. Za vrijeme rata u doba vojne diktature služba je djelovala protiv marksističkih pobunjenika, sindikalaca i ljevičarskih grupa.

Kongres je sa 131 prema 71 glasom odlučio da se rasformira aktuelna obavještajna služba, a nova bi trebala da se uspostavi u roku od 90 dana od potpisivanja zakona od strane predsjednice.