Bridlav: Rusija bi mogla da se usredsredi na Moldaviju

"Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju kako bi držali Moldaviju od skretanja prema Zapadu", rekao je u srijedu Bridlav
55 pregleda 5 komentar(a)
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2015. 08:27h

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu, američki general Filip Bridlav rekao je da bi Rusija, poslije konflikta u Ukrajini, mogla da se usredsredi na Moldaviju kako bi spriječila njeno skretanje ka Zapadu.

Bridlav je juče u američkom Kongresu, na pitanje koja bi ruska meta mogla da bude poslije Ukrajine, rekao da bi to mogla da bude Moldavija, prenio je AFP.

"Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju kako bi držali Moldaviju od skretanja prema Zapadu", rekao je u srijedu Bridlav.

Pridnjestrovlje je zvanicno i dalje u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istočne obale Dnjestra, koji govore ruski jezik, smatraju da žive u nezavisnoj republici.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza 1991. Moldavija je proglasila nezavisnost od Moskve, nakon što je godinu dana ranije prosovjetsko stanovništvo u istočnoj Moldaviji proklamovalo Pridnjestrovsku Moldavsku Sovjetsku Socijalisticku Republiku (PMS SR), nadajući se da će ostati u sastavu Sovjetskog Saveza.

Bonus video: