Kašogijeva vjerenica odbila Trampov poziv u Bijelu kuću

Istakla je da neće prihvatiti poziv sve dok SAD ne pokažu iskrene napore u rješavanju ubistva novinara i ne zatraže da se odgovorni dovedu pred lice pravde i kazne
0 komentar(a)
hatidže čengiz, Foto: Reuters
hatidže čengiz, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2018. 11:00h

Hatidže Čengiz, vjerenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija, odbila je poziv američkog predsjednika Donalda Trampa da dođe u Bijelu kuću, jer, kako je istakla, Tramp je pozvao s ciljem da pridobije javnost na svoju stranu.

U televizijskom intervjuu, prvom od kako je njen vjerenik Džamal Kašogi 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu odakle nije izašao, Hatidže Čengiz je rekla da je poziv Trampa "shvatila kao izjavu radi pridobijanja javnosti", prenosi Rojters.

Istakla je da neće prihvatiti poziv sve dok SAD ne pokažu iskrene napore u rješavanju Kašogijevog ubistva i ne zatraže da se odgovorni dovedu pred lice pravde i kazne.

Čengiz je ispričala da je Kašogi otišao u konzulat prvi put 28. septembra, ali da je prilikom te posjete bio dobro tretiran, prenosi Tanjug.

Dodala je da je znala da je Kašogi sebi postavljao pitanja i imao sumnje da bi nešto moglo da mu se dogodi u konzulatu, ali je vjerovao da neće biti uhapšen ili povrijeđen u Turskoj.

"Mislio je da je Turska sigurna zemlja i ako bi bio zadržan i ispitivan, to bi se vrlo brzo razriješilo", dodala je Čengiz.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u petak je zatražio od Saudijske Arabije da otkrije ko je naredio Kašogijevo ubistvo, kao i mjesto gdje je njegovo tijelo.

Bonus video: