Počekom marta vojni manevri SAD i Južne Koreje

Pjongjang je ponudio moratorijom na nuklearne testove Sjeverne Koreje, ukoliko budu otkazane ovogodišnje južnokorejsko-američke vojne vežbe - predlog koji je odbijen od Vašingtona uz impliciranje prijetnji da će biti sprovedena i četvrta sjevernokorejska nuklearna proba
0 komentar(a)
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2015. 12:02h

Južna Koreja i SAD održavaju zajedničke vojne manevre počev 2. marta neobazirujući se na ponuđeni moratorijum Sjeverne Koreje na nuklearne probe u tom dijelu svijeta

Pjongjang je ponudio moratorijom na nuklearne testove Sjeverne Koreje, ukoliko budu otkazane ovogodišnje južnokorejsko-američke vojne vežbe - predlog koji je odbijen od Vašingtona uz impliciranje prijetnji da će biti sprovedena i četvrta sjevernokorejska nuklearna proba.

Odbijanjem da otkažu ovogodišnje manevre, Seul i Vašington su "racionalno onemogućili" svaki eventualni nastavak dijaloga sa Pjongjangom, ocjenjuje uredništvo sjevernokorejskog provladinog lista Rodong Šinmun.

"Šta ostaje da se uradi jeste vojna reakcija na SAD uz jačanje vojnog odvraćanja do maksimuma", piše isti list, prenijela je agencija AFP.

Ovogodišnji manevri će trajati u dva segmenta i uz kompjuterski simuliranu vježbu, biće angažovane vazduhoplovne, kopnene i pomorske snage od oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika.

Dva segmenta istih manevra počeće 2. i trajaće do 13. marta odnosno 24. aprila, najavilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Bonus video: