Singapur povećava porez za bogate

Procjene su da će to podizanje poreza uvećati aktuelne budžetske prihode od 61,35 milijardi singapurskih dolara za dodatnih 400 miliona
0 komentar(a)
Singapur, Foto: Pinterest
Singapur, Foto: Pinterest
Ažurirano: 24.02.2015. 11:01h

Vlasti u Singapuru planiraju da podignu porez na dohodak najbogatijih građana pet odsto, kako bi finansirali sve veće troškove socijalne zaštite.

„Marginalna poreska stopa na lična primanja će za građane koji godišnje zarađuju preko 320 hiljada singapurskih dolara, odnosno 256 hiljada dolara, od naredne godine biti podignuta na 22 odsto sa aktuelnih 20 odsto“, saopštio je u parlamentu tokom predstavljanja budžeta za ovu godinu, ministar finansija Tarman Šanmugaratnam.

Procjene su da će to podizanje poreza uvećati aktuelne budžetske prihode od 61,35 milijardi singapurskih dolara za dodatnih 400 miliona, prenosi Tanjug.

Vlada u Singapuru je 2007. godine uvela jedan vid negativnog poreza na dohodak za građane sa malim zaradama.

Šanmugaratnam je najavio novi paket pomoći za siromašne starije građane u vrijednosti od 350 miliona singapurskih dolara godišnje.

Analitičari smatraju da takav potez Vlade ima za cilj da umiri sve veće nezadovoljstvo među građanima Singapura zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih.

Bonus video: