Lavrov: SAD guraju Bliski istok u haos iz interesa

On nije poštedio ni Savjet bezbjednosti, kojeg je nazvao "notarom" odluka donijetih u Vašingtonu, optužujući ga da se udaljio od svoje glavne uloge garanta mira i bezbjednosti u svijetu
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 20:17h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas SAD da guraju Bliski istok u "haos" i da podstiču jačanje ekstremizma kako bi zadovoljile svoju želju da vladaju svijetom.

Lavrov je jasnim aluzijama kritikovao američku spoljnu politiku, govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku o miru i bezbjednosti u svijetu.

Ruski ministar naveo je primere međunarodnih vazdušnih udara koje predvode SAD, na Siriju, američku invaziju na Irak 2003. i vojnu intervenciju u Libiji, kao primjere kršenja "fundamentalnih principa UN".

"Sve to je rezultat pokušaja da se upravlja kretanjima u svijetu, da se vlada svugdje i da se koristi vojna sila na jednostran način kako bi se zadovoljili sopstveni interesi", rekao je Lavrov u obraćanju članovima Savjeta.

"Sve to gura Bliski istok i Sjevernu Afriku u nestabilnost i haos i, u velikoj mjeri, stvara plodno tlo za širenje ekstremizma", dodao je ruski ministar.

On nije poštedio ni Savjet bezbjednosti, kojeg je nazvao "notarom" odluka donijetih u Vašingtonu, optužujući ga da se udaljio od svoje glavne uloge garanta mira i bezbjednosti u svijetu.

Bonus video: