Dačić: Partnerstvo UN i OEBS-a ključno za globalni mir

"Uvjereni smo da ostvarivanje tih ciljeva kroz jačanje međunarodne saradnje u svim oblastima, zasnovane na načelima suverene jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemješanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rješavanju sporova i međusobnom poštovanju, nema alternativu", kazao je Dačić
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2015. 19:09h

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsjedavajući OEBS-om Ivica Dačić ocijenio je danas u Njujorku da je partnerstvo te organizacije i UN od vitalnog značaja za očuvanje dugoročnog mira i bezbjednosti na globalnom planu, kao i da njihovu saradnju treba prilagoditi aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

"Sa usložnjavanjem bezbjednosnih izazova i priroda saradnje OEBS-a s UN mora postajati pragmatičnija i akciono usmjerenija. Delotovorna, pragmatična saradnja koja se međusobno potpomaže mandatima i prednostima UN i OEBS-a ključni je cilj proaktivnog pristupa OEBS-a", rekao je Dačić na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj održavanju mira i bezbjednosti u svijetu.

Dačić je naveo da ostvarivanje osnovnih funkcija najznačajnijih organa UN može biti efikasno samo ako se vrši na dobrobit i u ime svih članica i u skladu s načelima teritorijalnog integriteta i nemiješanja u unutrašnje nadležnosti država.

"Uvjereni smo da ostvarivanje tih ciljeva kroz jačanje međunarodne saradnje u svim oblastima, zasnovane na načelima suverene jednakosti država, odricanju od upotrebe sile, nemješanju u unutrašnje stvari drugih država, poštovanju teritorijalnog integriteta, mirnom rješavanju sporova i međusobnom poštovanju, nema alternativu", kazao je Dačić.

Bonus video: