ZBOG ZADRŽAVANJA MILIONA OD POREZA

Abas prijeti Izraelu prekidom bezbjednosne saradnje

Džon Keri rekao je u subotu da se njegova zemlja pribojava da bi bez novca Palestinska uprava mogla da propadne, što će imati ozbljne bezbjednosne posljedice i za Palestince i za Izraelce.
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Beta/AP
Mahmud Abas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.02.2015. 19:56h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zaprijetio je da će prekinuti bezbjednosnu saradnju s Izraelom

Abas je zaprijetio prekidom saradnje ako i dalje Izrael bude zadržavao milione dolara od poreza koje ubira u ime Palestinaca, rekao je danas palestinski zvaničnik Nabil Šat.

On je dodao da je Abas upozorio evropske lidere tokom posjete Evropi prošle nedjelje da će palestinski zvaničnici diskutovati o tome sljedeće nedjelje na sastanku Centralnog palestinskog savjeta.

"Rekli smo međunarodnoj zajednici da nećemo biti u stanju da nastavimo bezbjednosnu koordinaciju i da Palestinska uprava neće biti u mogućnosti da nastavi da funkcioniše, ako Izrael nastavi da krade naš novac", rekao je Šat.

Izrael nije transferisao novac od poreza otkako su se Palestinci učlanili u januaru u Međunarodni krivični sud. Šat je precizirao da je ta zemlja zadržala oko 140 miliona dolara mjesečno u posljednja dva mjeseca.

Prihodi od poreza čine oko 70 procenata palestinskog budžeta. Palestinska vlada morala je da uzme zajam od banaka zbog izraelskog poteza i u posljednja dva mjeseca je samo djelimično isplatila zarade zaposlenima u javnim službama.

Palestinski zvaničnici su rekli da su arapske zemlje, SAD i EU savjetovale Palestincima da ne prekidaju bezbjednosnu saradnju do izraelskih izbora, zakazanih za 17. mart, u očekivanju da Izrael transferiše novac nakon toga. Međutim palestinski zvaničnici se brinu da će Izrael nastaviti da primjenjuje tu kaznenu mjeru i u aprilu, kada će Palestinci postati zvaničan član MKS-a.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u subotu da se njegova zemlja pribojava da bi bez novca Palestinska uprava mogla da propadne, što će imati ozbljne bezbjednosne posljedice i za Palestince i za Izraelce.

Oni sarađuju prilikom hapšenja i u drugim bezbjednosnim stvarima na Zapadnoj obali. Palestinsko rukovdstvo je pod pritiskom da prekine takvu saradnju ali ipak oklijeva. Izrael je i ranije obustavljao transfer novca od poreza i tada su Palestinci prijetili da će okončati bezbjednosnu saradnju.