SAD:Oko 1.200 sirijskih boraca potencijalni učesnici obuke

Turska, Saudijska Arabija i Katar su javno ponudili da prime sirijske borce na obuku, dok je Jordan to učinio bez javne objave
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 07:46h

Sjedinjene Američke Države su označile oko 1.200 sirijskih opozicionih boraca koji bi mogli da učestvuju u potencijalnom američkom vojnom programu obuke i snabdjevanja za borbe protiv pripadnika ekstremističke Islamske države, saopštio je danas Pentagon.

Borci bi trebalo da prođu provjeru za učestvovanje u programu, koji bi trebalo da počne u martu na više lokacija izvan Sirije, a u okviru koga bi trebalo da bude obučeno više od 5.000 sirijskih boraca godišnje, prenio je Rojters. Oko 3.000 boraca bi moglo da bude obučeno do kraja 2015. godine, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Turska, Saudijska Arabija i Katar su javno ponudili da prime sirijske borce na obuku, dok je Jordan to učinio bez javne objave. Neimenovani američki zvaničnik je izjavio da će program najvjerovatnije početi u Jordanu. Portparol Pentagona Džon Kirbi odbio je da precizira koje države bi mogle da prime sirijske borce. "Postoji oko 1.200 individua označnih kao mogući učesnici u ovom procesu i programu", rekao je Kirbi i dodao da o tome gdje će oni biti obučavani on trenutno nema informaciju. SAD i Turska su juče saopštile da očekuju da će uskoro potpisati sporazum o obuci i snabdjevanju umjerenih sirijskih opozicionih boraca.

Bonus video: