Bajden: Rusija kriva za kršenje primirja i to bi moglo da je košta

U saopštenju Bijele kuće, objavljenom nakon razgovora Bajdena sa Porošenkom, navodi se da Bajden "strogo osuđuje kršenje prekida vatre od strane proruskih snaga, koje djeluju u saradnji sa ruskim snagama, u i oko grada Debaljcevo"
5 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2015. 07:43h

Američki potpredsjednik Džozef Bajden je osudio kršenje prekida vatre na istoku Ukrajine, okrivivši za to proruske snage i upozorio Rusiju da bi to "moglo da je košta".

U saopštenju Bijele kuće, objavljenom nakon razgovora Bajdena sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, navodi se da Bajden "strogo osuđuje kršenje prekida vatre od strane proruskih snaga, koje djeluju u saradnji sa ruskim snagama, u i oko grada Debaljcevo", prenijela je agencija AFP.

Lideri Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine su prošle nedjelje u Minsku postigli dogovor o primirju na istoku Ukrajine, gdje je u sukobima između proruskih i ukrajinskih snaga prošle godine poginulo više od 5.400 ljudi, ali su proruske snage juče pokrenule jak napad na Debaljcevo, suprotno odredbama mirovnog dogovora.

"Ukoliko Rusija nastavi da krši sporazume iz Minska, uključujući onaj najnoviji potpisan 12. februara, to će je koštati sve više," stoji u saopštenju Bijele kuće.

Bajden i Porošenko su saopštili da je kršenje prekida vatre potvrdila specijalna posmatračka misija OEBS-a.

"Potpredsjednik je takođe snažno osudio separatiste zbog blokiranja pristupa Debaljcevu posmatračima OEBS-a, što je omogućilo tim snagama da nastave sa napadima," saopštila je Bijela kuća.

Bonus video: