UN poziva Libijce da se odupru islamistima

Prema riječima Huseina, ubijanje zatvorenika ili talaca je zabranjeno međunarodnim pravom i prema islamskom zakonu, a to odrubljivanje glave predstavlja "vjerski podstaknut zločin"
5 komentar(a)
Generalna skupština UN, Foto: AP
Generalna skupština UN, Foto: AP
Ažurirano: 17.02.2015. 17:46h

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad Husein pozvao je danas Libijce da se bore protiv ekstremnih islamista, osuđujući nedavno pogubljenje 21 egipatskog Kopta u Libiji.

"Brutalno ubistvo tih ljudi i užasan pokašaj njegovog veličanja na video snimku, treba svi jednoglasno da osudimo, posebno libijski narod, koji bi trebalo da pruži otpor tim sunitskim ekstremistima", rekao je Husein.

Prema njegovim riječima, ubijanje zatvorenika ili talaca je zabranjeno međunarodnim pravom i prema islamskom zakonu, a to odrubljivanje glave predstavlja "vjerski podstaknut zločin".

Husein je pozvao egipatske vlasti da štite civile u bombardovanju položaja Islamske države uz znak odmazde zbog pogubljenja Kopta.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da se uključila u povratak radnika iz Libije u njihove matične zemlje.

Bonus video: