Hezbolah: Iza ISIL-a stoje CIA i Mosad

Nasralan je istakao da je Izrael jedina zemlja koja nije pogođena i koja Islamsku državu ne smatra prijetnjom
74 pregleda 2 komentar(a)
Hezbolah Liban, Foto: Beta/AP
Hezbolah Liban, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2015. 20:10h

Lider libanskog Hezbolaha šeik Hasan Nasralan oštro je osudio pogubljenje 21 egipatskog Kopta u Libiji, kojima su glave odsjekli ekstremisti iz Islamske države.

U govoru pred nekoliko stotina pristalica u Bejrutu, Nasralah je naveo da iza Islamske države stoje američka Centralna obavještajna agencija (CIA) i izraelski Mosad, i da ekstremisti služe njihovim interesima.

On je istakao da je Izrael jedina zemlja koja nije pogođena i koja Islamsku državu ne smatra prijetnjom.

Nasralah je pozvao regionalne vlade da sarađuju u borbi protiv Islamske države, čiji zločini su, kako je ukazao, "prijetnja cijelom univerzumu".

Hezbolah, šiitska grupa koja ima podršku Irana, poslala je hiljade svojih vojnika u Siriju kao podršku snagama predsjednika Bašara al Asada. Ona je suprotstavljena sunitskim ekstremistima, poput Islamske države.

Egipat je danas pokrenuo vazdušne napade protiv islamskih ekstremista u Libiji, nakon što su oni, predstavljajući se kao "Islamska država - provincija Tripoli", objavili video snimak grupnog odrubljivanja glava egipatskih Kopta, otetih u decembru.

U gradu Sirta u Libiji u decembru je otet 21 egipatski radnik. Ti radnici su bili Kopti hrišćanske vjeroispovijesti, a njihovi otmičari su prijetili da će ih ubiti. Nije jasno da li su svi oni pogubljeni.

Masovna likvidacija, prikazana na snimku, ukazuje na mogućnost da je ekstremistička grupa koja je uspostavila "kalifat" u Siriji i Iraku, sada napravila direktnu ispostavu na samo 800 kilometara od južnog kraja Italije.

Jedan od ekstremista na video snimku pokazuje prema moru i govori da teroristička organizacija sada planira da "osvoji Rim".

Odrubljivanje glava je izvedeno u maniru egzekucija talaca koje sprovodi Islamska država u Siriji i Iraku - sve žrtve su nosile narandžasta odijela - i ovo je prvo takvo pogubljenje izvan teritorija koje kontrolišu.

Bonus video: