Evropska unija nastavila direktnu pomoć Zimbabveu

Ministar finansija Patrik Šinamaza pozvao je na ceremoniji EU da ukine sankcije protiv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea i njegove supruge, prve dame Grejs Mugabe
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2015. 18:25h

Poslije više od deset godina evropskih sankcija Zimbabveu, Evropska unija (EU) je danas nastavila direktnu pomoć toj zemlji izdvajanjem 234 miliona eura za period od šest godina, za poljoprivredu i zdravstvo.

"Učinjen je važan korak u saradnji sa Zimbabveom", izjavio je danas ambasador EU u Harareu Filip Van Dam na ceremoniji potpisavanja sporazuma pomoći.

Ministar finansija Patrik Šinamaza pozvao je na ceremoniji EU da ukine sankcije protiv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea i njegove supruge, prve dame Grejs Mugabe.

Protiv Mugabea, koji je na vlasti od 1980. godine i njegove supruge, uvedene su sankcije od 2002. godine, koje uključuju zabranu putovanja.

Unija je 2013. godine počela da normalizuje odnose sa Zimbabveom, i ukinula većinu sankcija uvedenih u znak protesta zbog političkog nasilja i kršenja ljudskih prava pod Mugabeovim režimom.

Bonus video: