REAGOVALI NA PRIJETNJE LIDERA SAD

Turska odgovorila Trampu: Teroristi ne mogu biti partner

Turska, kako ističu, očekuje da SAD poštuju strateško partnerstvo i "ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom"
1163 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i turski predsjednik Erdogan, Foto: Reuters
Tramp i turski predsjednik Erdogan, Foto: Reuters

Američki predsednik Donald Tramp zaprijetio je da će SAD ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde tokom američkog povlačenja iz Sirije, na šta je zvanična Ankara uzvratila da "teroristi sirijskog ogranka PKK" ne mogu da budu partneri SAD.

"Fatalna je greška izjednačiti sirijske Kurde i PKK, koja je na američkoj listi terorista, i njen sirijski ogranak PJD/JPG", napisao je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Tviteru, prenosi Rojters.

"Teroristi ne mogu da budu vaši partneri i saveznici. Turska očekuje da SAD poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da ono bude pomračeno terorističkom propagandom", naveo je Kalin.

Odnosi između Turske i SAD su zategnuti zbog toga što Vašington podržava kurdsku miliciju u Siriji koju Ankara smatra produženim ogrankom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurdi su američki saveznik u borbi protiv Islamske države i kontrolišu severne delove Sirije. Erdogan je najavio da će se nakon povlačenja američkih snaga iz regiona obračunati sa kurdskom milicijom, podsjeća Tanjug.

Preporučujemo za Vas