KRITIKE TURSKOG LIDERA

Erdogan: Obama ćuti o ubistvu muslimana

Američka policija je saopštila da je povod za ubistvo troje mladih muslimana u blizini Univerziteta Sjeverne Karoline dugogodišnji spor između susjeda oko mjesta za parkiranje
7 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.02.2015. 08:30h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je američkog kolegu Baraka Obamu zbog toga što se nije oglasio nakon što je u SAD ove nedjelje ubijeno troje mladih muslimana.

Policija u americkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini je uhapsila nadača koji je pucao i usmrtio troje studenata muslimana, uključujući muža i ženu, u univerzitetskom gradu Čapel Hilu, prenijela je agencija AP. Napadač, identifikova kao Kreg Stiven Hiks (46), optužen je za prvostepeno ubistvo Deah Šadi Barakata (23), njegove supruge Jusor Abu-Salha (21) i njene sestre Razan Abu Salha (19) iz Ralija i nalazi se u zatvoru u Daramu.

Erdogan je u četvrtak, na konferenciji za štampu sa meksičkim predsjednikom Enrike Penja Nijetom tokom posjete Meksiku, rekao da bi Obama, potpredsjednik SAD Džo Bajden i državni sekretar DŽon Keri trebalo da reaguju poslije takvih zločina.

"Ako budete ćutali i ne oglasite se pošto se dese ovakvi incidenti, svijet će ćutati kad se nešto desi vama", istakao je Erdogan, osuđujući odgovorne za pucnjavu.

Američka policija je kasnije saopštila da je povod za ubistvo troje mladih muslimana u blizini Univerziteta Sjeverne Karoline dugogodišnji spor između susjeda oko mjesta za parkiranje. Muslimanske grupe za ljudska prava, međutim, izrazile su sumnje u vezi tog motiva i zatražile od vlasti da se pozabave spekulacijama, iznijetim na društvenim mrežama, da iza ubistva stoje antimuslimanske predrasude. "Na osnovu brutalne prirode ovog zločina, vjerske odjeće dvoje žrtava i antimuslimanske retorike koja je u porastu u američkom društvu, pozivamo državne i savezne snage reda da se brzo pozabave spekulacijama o mogućem motivu predrasude u ovom slučaju", rekao je Nihad Avad iz Saveta za američko-islamske odnose.

Preporučujemo za Vas