Strane kompanije se žale na tretman vlasti u Kini

Kompanije se žale da Peking ograničava njihov pristup tehnološkom i drugim obećavajućim tržištima, što je u suprotnostima sa tvrdnjama Kine da će omogućiti slobodnu trgovinu, navodi Komora
1 komentar(a)
Peking, Foto: Shutterstock
Peking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2015. 08:07h

Gotovo polovina stranih kompanija u Kini osjeća da je na udaru antimonopolskih i drugih istraga, a sve veći broj njih odlučuje da ne uvećava investicije, saopštila je Američka trgovinska komora u Kini.

Kompanije se takođe žale da Peking ograničava njihov pristup tehnološkom i drugim obećavajućim tržištima, što je u suprotnostima sa tvrdnjama Kine da će omogućiti slobodnu trgovinu, navodi Komora.

U redovnoj godišnjoj anketi Komore, 57 odsto od ukupno 477 kompanija navelo je da vjeruju da zvanični Peking ugrožava njihovo poslovanje, prenosi Tanjug.

Kineske vlasti su na, osnovu rezultata antimonopolske istrage, kaznile najvećeg svjetskog proizvođača procesora za mobilne telefone, američki Qualcomm, rekordno visokom kaznom u istoriji zemlje od 6,09 milijardi juana (CNY), što je više od 993 miliona dolara.

Peking, međutim, odbacuje optužbe da strane firme imaju neravnopravan tretman.

Američka trgovinska komora navodi da 31 odsto kompanija ne planira da širi ulaganja u Kini, u odnosu na 27 odsto iz prošlogodišnje ankete i 13 odsto iz 2013.

Takođe, dvije od pet kompanija navode da su njihovi prošlogodišnji prihodi bili na nivou onih iz 2013. ili niži, dok tri od pet navode da im je profit stagnirao ili je smanjen. Četiri od pet kompanija tvrde da im cenzura interneta u Kini ometa poslovanje.

Izvještaj Komore najnovija je kritika antimonopolskih istraga u Kini protiv globalnih proizvođača automobila, tehnoloških dobavljača i drugih stranih kompanija, koje se u posljednje vrijeme suočavaju sa zaokretom situacije, nakon što su krajem 2013. pozdravile planove vladajuće Komunističke partije da kinesku privredu otvori privatnoj konkurenciji.

Bonus video: