Jordan hoće da potpuno zbriše Islamski državu

Madžali je rekao državnom listu Al Rai da će Jordan proganjati ekstremiste Islamske države "gdje god se oni nalazili" i da su najnoviji vazdušni udari "početak kontinuiranog procesa njihove eliminacije sa ciljem da se potpuno zbrišu"
10 komentar(a)
Jordansko ratno vazduhoplovstvo, Foto: Reuters
Jordansko ratno vazduhoplovstvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 16:50h

Jordan će proganjati ekstremiste Islamske države "gdje god se oni nalazili" i planira da ih "potpuno zbriše", rekao je jordanski ministar unutrašnjih poslova Husein al Madžali, kako danas prenose tamošnji mediji.

Ovo je posljednje u seriji upozorenja ekstremistima da im sleduje žestoka odmazda zato što su taoca, jordanskog vojnog pilota Muata al Kasesbaha, spalili živog u kavezu.

Video snimak, koji je sačinila Islamska država a u kojem se vide Kasesbahove patnje, raspalio je mržnju u Jordanu i regionu Bliskog istoka.

Jordanska ratna avijacija tukla je u četvrtak i petak po skladištima oružja i centrima za obuku boraca Islamske države.

Neimenovani izvor iz jordanskih oružanih snaga kazao je da Ujedinjeni Arapski Emirati šalju eskadrilu F16 aviona, koji će pomoći Jordancima u borbi protiv ISIL-a.

Kraljevina Jordan se u septembru pridružila koaliciji zapadnih i arapskih zemalja na čelu sa SAD u borbi protiv terorističke organizacije koja je zaposjela značajne teritorije Sirije i Iraka.

Međutim, tek poslije nedavne likvidacije pilota Kasesbeha, Jordan je saopštio da će intenzivirati vazdušne napade na Islamsku državu.

Ministar unutrašnjih poslova Husein al Madžali rekao je da je ubistvo Kasesbeha tačka preokreta za Jordan.

Madžali je rekao državnom listu Al Rai da će Jordan proganjati ekstremiste Islamske države "gdje god se oni nalazili" i da su najnoviji vazdušni udari "početak kontinuiranog procesa njihove eliminacije sa ciljem da se potpuno zbrišu".

Ministar je izjavio da bezbjednosne službe čvrsto drže stvari u rukama i da su spremne "za svakog ko želi da se petlja sa bezbjednošću Jordana".

On je takođe pozvao Jordance da prijavljuju sumnjiva ponašanja, naročito tamo gdje žive brojni nejordanci.

Bonus video: