Izrael: Opozicioni lideri traže od Netanjahua da otkaže govor u SAD

Dogovor koji je postignut između vođe repoublikanaca u Kongresu i izraelskog premijera, zaobilazeći Bijelu kuću, podijelio je američke kongresmene, tako da je veliki broj demokrata za 3. mart najavio svoj nedolazak u Kongres, da bi posljednji udarac stigao iz potpredsjedničke kancelarije, jer je Džozef Bajden nedavno otkazao svoje prisustvo a sve zbog puta u inostranstvo tog dana na lokaciju koja nije navedena
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 15:16h

Lideri opozicionih stranaka u Izraelu pozvali su danas premijera Benjamina Netanjahua da otkaže govor planiran za 3. mart pred američkim Kongresom, tvrdeći da će to nanijeti štetu Izraelu.

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa republikanac Džon Bejner pozvao je izraelskog premijera da govori pred Kongresom o prijetnji koju za Izrael predstavlja Iran. Poziv je uslijedio odmah pošto je američki predsjednik Barak Obama u svom govoru o stanju nacije 20. januara nagovijestio da će uložiti veto na predlog zakona o sankcijama Iranu.

Lider Laburitičke partije Izraela Isak Hercog rekao je danas da umjesto upozorenja odaslatog svijetu o prijetnjama iranskog nuklearnog programa, Izrael trpi štetu na polju ključno važnih odnosa sa SAD.

Zehava Galon iz lijeve partije Merec takođe je pozvala Netanjahua da otkaže planirani govor. Centristički lider Jair Lapid rekao je da je nesporazum oko govora "proizveo mnogo štete izraelskim odnosima sa SAD".

Dogovor koji je postignut između vođe repoublikanaca u Kongresu i izraelskog premijera, zaobilazeći Bijelu kuću, podijelio je američke kongresmene, tako da je veliki broj demokrata za 3. mart najavio svoj nedolazak u Kongres, da bi posljednji udarac stigao iz potpredsjedničke kancelarije, jer je Džozef Bajden nedavno otkazao svoje prisustvo a sve zbog puta u inostranstvo tog dana na lokaciju koja nije navedena.

Bijela kuća i njen šef predsjednik Barak Obama, koji sa izraelskim premijerom nije u najboljim odnosima, doboko je isfrustrirana, ocjenjuje agencija AP, planiranjem posjete i govora izraelskog premijera iza leđa Bijele kuće.

Bijela kuća je na najavu govora reagovala ukazivanjem da je poziv Netanajhuu upućen mimo protokola koji nalaže da lider neke zemlje kontaktira Bijelu kuću prije no što planira da posjeti SAD.

Govor o stanju nacije predsjednika Obame razgnjevio je republikance koji su ocijenili da predsjednik ne želi saradnju s kongresmenima te stranke koja ima većinu u oba doma Kongresa.

Tumačeći Obamine postupke u vezi sa Iranom, vođa kongresne republikanske većine Džon Bejner, koji je pozvao Netanjahua da održi sporni govor, rekao je po Obaminom objavljivanju da će uložiti veto na sankcije Iranu, kako predsjednik misli da se samostalno dogovara sa Iranom ignorišući republikansku većinu u oba doma Kongresa. "Do đavola, ne!", zaključio je tada Bejner.

Bonus video: