POJAČAVANJE TENZIJA

Je li im pomagala Rusija: Sjeverna Koreja testirala novu raketu

U sjevernokorejskim medijima prikazano je kako lider te zemlje Kim Džong Un nadgleda testiranje nove rakete za koju je rečeno da je domaće proizvodnje i da će dovesti do značajnih promjena u odbrani teritorijalnih voda
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 13:21h

SJeverna Koreja je testirala novu protivbrodsku krstareću raketu, ukazuju slike koje su se danas pojavile u tamošnjim medijima.

Time je demonstrirana povećana sposobnost inače zastarjele sjevernokorejske mornarice uoči predstojećih proljećnih manevara SAD i Južne Koreje, prenosi Rojters.

SJeverna Koreja ima običaj da pojačava tenzije uoči takvih vojnih vježbi, mada je ove godine Pjongjang ponudio da suspenduje nuklearne probe ukoliko bi Vašington otkazao manevre sa južnim susjedom.  

U sjevernokorejskim medijima prikazano je kako lider te zemlje Kim Džong Un nadgleda testiranje nove rakete za koju je rečeno da je domaće proizvodnje i da će dovesti do značajnih promjena u odbrani teritorijalnih voda.  

Po riječima Džefrija Luisa, sa kalifornijskog Instituta za međunarodne studije Monterej, nova sjevernokorejska raketa izgleda identično kao ruska protivbrodska krstareća raketa KH-35, koja leti velikom brzinom nekoliko metara iznad vode, a prenosi Rojters.

Prilikom prošlomjesečnih sjevernokotrejskih pomorskih vojnih vježbi je isticano kako se razvijaju nova protivbrodska sredstva sa ciljem borbe protiv američkih nosača aviona. 

Tokom posljednjih godinu dana sjevernokorejski zvaničnici su često odlazili u posjetu Rusiji, a u maju bi prvu zvaničnu državnu posjetu Moskvi trebalo da učini i Kim Džong Un. 

"Dizajn nove rakete izaziva pitanje o tome da li je, kada i pod kojim uslovima Moskva možda asisitirala Sjevernoj Koreji u razvijanju ovog sistema", ističe Džefri Luis.

Preporučujemo za Vas