Netanjahu: Iran laže, lansiranje satelita je pokušaj da razviju interkontinentalnu balističku raketu

Osvrćući se na iransko prisustvo u susjednoj Siriji, Netanjahu je pozvao Teheran da povuče svoje snage iz te ratom razorene zemlje, i najavio mogućnost novih izraelskih akcija protiv iranskih snaga koje se tamo nalaze
321 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je lansiranje iranskog satelita u orbitu, za koje je Teheran saopštio da nije uspjelo, zapravo bio pokušaj te zemlje da razvije interkontinentalnu balističku raketu.

Netanjahu je optužio Iran da laže o lansiranju satelita, prenosi Asošiejted pres.

"Iran lansira nevini satelit, ali je zapravo zainteresovan da dosegne prvu fazu interkontinetalne balističke rakete, kršeći sporazume", rekao je Netanjahu na inauguraciji novog komandanta izraelske vojske u Tel Avivu.

Iran je objavio da satelit "Pajam" nije ušao u orbitu, jer raketa koja ga je nosila nije postigla "neophodnu brzinu" u trećoj fazi lansiranja.

Osvrćući se na iransko prisustvo u susjednoj Siriji, Netanjahu je pozvao Teheran da povuče svoje snage iz te ratom razorene zemlje, i najavio mogućnost novih izraelskih akcija protiv iranskih snaga koje se tamo nalaze.

"Ja im savjetujem da napuste (Siriju) brzo jer ćemo mi nastaviti našu odlučnu politiku, kao što je obećano, bez straha i bez prekida", rekao je izraelski lider koji je više puta kazao da Izrael neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji.

Novi komandant izraelske vojske preuzeo dužnost

Novi komandant izraelske vojske Aviv Kohavi preuzeo je danas dužnost na ceremoniji u Tel Avivu.

Kohavi (54) je promovisan na ceremoniji iz čina general-majora u general-potpukovnika i postao je 22. komandant izraelske vojske.

Benjamin Netanjahu, Aviv KohaviNetanjahu i Kohavi

On je zamijenio general-potpukovnika Gadi Ajzenkota koji ide u penziju poslije četiri decenije službe.

Mandat izraelskog komandanta vojske obično traje četiri godine.

Kohavi je inaugurisan u komandi izraelske vojske posle završetka vojne operacije čiji je cilj bio uništenje mreže tunela libanskog Hezbolaha, prokopanih ispod granice, kako se tvrdi, za napade na Izraelce, i pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu potvrdio da je izraelska vojska izvela stotine napada iz vazduha protiv Irana u Siriji.

Kohavi je ranije bio komandant vojne obaveštajne službe, šef sjeverne komande i zamjenik šefa vojske. Komandovao je i divizijom Gaza 2005. godine, za vrijeme izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze.

Bonus video: