UN i Arapska liga apeluju: Isplatite novčanu pomoć Gazi

Donacija se odnosi i na pomoć agencijama UN aktivnim u Gazi, "kako bi se spriječilo dalje pogoršavanje već teške humanitarne situacije"
1 komentar(a)
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 20:45h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i Arapska liga uputile su apel donatorima da ubrzaju isplatu obećane pomoći Pojasu Gaze.

U zajedničkom saopštenju Ki Muna i generalnog sekretara Arapske lige Nabila el Arabija, izražena je zabrinutost zbog situacije u Gazi.

Oni naglašavaju da se "pozivaju donatori da isplate novčanu pomoć obećanu na konferenciji u Kairu u oktobru 2014".

Donacija se odnosi i na pomoć agencijama UN aktivnim u Gazi, "kako bi se spriječilo dalje pogoršavanje već teške humanitarne situacije", dodaje se u saopštenju i navodi da je rekonstrukcija Gaze "spora".

Međunarodna zajednica obećala je u Kairu pomoć od 5,4 milijarde dolara Palestincima, od kojih je polovina namijenjena za obnovu grada Gaze koji je uništen u sukobu izraelske vojske i palestinskog radikalnog pokreta Hamas prošlog ljeta.

Tada je Katar saopštio da će dati jednu milijardu dolara, SAD 212 miliona dolara hitne pomoći u okviru 400 miliona ukupne pomoći a Evropska unija sumu od 450 miliona eura u 2015 godini.

Bonus video: