EU: Milijardu eura za borbu protiv Islamske države i pomoć Iraku i Siriji

Nova strategija podrazumijeva pored diplomatskog napora i pružanje osnovnih usluga za stvaranje antiradikalnih programa, za borbu protiv finansijskog terorizma i bolju kontrolu tamošnjih granica
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2015. 15:08h

Evropska unija (EU) izdvojiće jednu milijardu eura za krizu u Siriji i Iraku kao i za prijetnje ekstremista iz Islamske države, saopšteno je danas u Briselu.

"Ta sredstva će omogućiti finansiranje sveobuhvatne strategije - političke, socijalne i humanitarne, za pomoć Siriji, Iraku, ali i Libanu, Jordanu i Turskoj", izjavila je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Prema njenim riječima, taj novac će "ojačati akcije za ponovno uspostavljanje mira i bezbjednosti u tom regionu", koji je uništen terorizmom i nasiljem.

Nova strategija podrazumijeva pored diplomatskog napora i pružanje osnovnih usluga za stvaranje antiradikalnih programa, za borbu protiv finansijskog terorizma i bolju kontrolu tamošnjih granica.

Mogerini je rekla da će 40 odsto novca biti namijenjeno rješavanju humanitarne krize u Siriji i Iraku. EU je ranije izdvojila 3,2 milijarde eura pomoći tim zemljama.

"Ostatak novca biće namijenjen borbi protiv terorizma i jačanju operacija EU protiv dolaska potencijalnih stranih džihadista, kao i jačanju pomoći zemalja u regionu protiv nasilnog ekstremizma", dodala je šefica evropske diplomatije.

Bonus video: