Pad cijene nafte napunio i stomake

Globalne cijene nafte su od juna pale više od 50 odsto, a niske cijene goriva smanjuju troškove proizvodnje u poljoprivredi, kao i troškove transporta hrane
2 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.02.2015. 10:00h

Oštar pad cijena nafte nije samo pomogao ljudima da napune rezervoare automobila, već i stomake, budući da je uticao na pad cijena hrane.

Ovo pokazuju podaci Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena hrane, kog izračunava FAO, pao je u januaru 1,9 odsto na 182,7 poena, zahvaljujući obilnim zalihama hrane, snažnom dolaru i niskim cijenama nafte, navodi organizacija, a prenosi agencija Frans pres.

Cijene hrane su sada na nivou na kom su bile prije pet godina, ali su realno i dalje oko 20 odsto više nego u prvoj deceniji ovog milenijuma. Globalne cijene nafte su od juna pale više od 50 odsto, a niske cijene goriva smanjuju troškove proizvodnje u poljoprivredi, kao i troškove transporta hrane.

FAO je podigao prognozu proizvodnje žitarica u 2014. na rekordnih 2,534 milijarde tona, nešto više u odnosu na prognozu iz decembra.

Organizacija cjenovni indeks izračunava na osnovu mjesečnih promjena u cijenama korpe proizvoda - žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Bonus video: