Gdje su pare: Fali 1,48 milijardi dolara naftnih prihoda Nigerije

70 pregleda 0 komentar(a)
Nigerija, novac, Foto: Reuters
Nigerija, novac, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 21:05h

Najmanje 1,48 milijardi dolara fali iz naftih prihoda Nigerije, ustanovila je međunarodna revizorska kuća, koja je ipak našla mnogo manji manjak od onog što je tvrdio bivši guverner centralne banke.

U izvještaju revizorske kuće "Prajsvoterhaus Kupers" (PriceWaterhouseCopers) koji obuhvata period od januara 2012. do jula 2013. kaže se da Nigerijska državna naftna kompanija (Nigerian National Petroleum Corp) treba hitno da se restrukturira.

U izvještaju se navodi da kompanija treba da plati najmanje 1,48 milijardi dolara u saveznu kasu.

Nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan dobio je izvještaj u ponedjeljak i obećao da će objaviti ključne zaključke.

Opozicija traži da se objavi cio izvještaj. Ključni nalazi iz izvještaja koje je sastavio savezni generalni revizor dati su agenciji AP danas na uvid.

Džonatan je prije godinu dana otpustio guvernera centralne banke Lamida Sanusija, čovjeka od ugleda u međunarodnim finansijskim krugovima, pošto je on izazvao skandal navodeći da nedostaje 20 milijardi dolara u prihodima od nafte, što je preko jedne milijarda dolara mjesečno u periodu od 19 mjeseci.

Međunarodni revizor je isključio ključne oblasti za koje je Sanusi tvrdio da nedostaju milijarde, uključujući zamjene nafte za benzin i sumnjive prodaje državne imovine privatnim kompanijama.

Sanusi je rekao da je izašao u javnost jer je trebalo da Nigerija štedi u vrijeme kad su prihodi od nafte bili veliki zbog visoke cijene od 110 dolara po barelu.

Danas kada je cijena manje od 50 dolara po barelu privreda Nigerije je pogođena. Nigerija je najveći proizvođač nafte u Africi i proizvodi skoro dva miliona barela dnevno.

Bonus video: